Færre «gule vester» demonstrerer i Frankrike

<p>Fra gule vester-demonstrasjon før jul. Arkivfoto: Claude Paris / AP / NTB scanpix</p>
Fra gule vester-demonstrasjon før jul. Arkivfoto: Claude Paris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Protestbevegelsen «de gule vestene» demonstrerer igjen over hele Frankrike, men oppmøtet ser ut til å være langt lavere enn i november og desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre møtte opp på Champs-Élysées i Paris lørdag, relativt beskjedent sammenlignet med de titusenvis som møtte opp før jul. Det holdes også demonstrasjoner i en rekke andre byer i Frankrike, i tillegg til i Portugals hovedstad Lisboa.

Den franske kanalen FranceInfo melder om demonstrasjoner som samler alt fra noen titall til flere enn 1.200 i andre byer i landet. Noen offisielle tall foreligger ennå ikke, men alt i alt ser det ut til at det er langt færre som demonstrerer nå enn på slutten av fjoråret.

Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter under en kort konfrontasjon i Paris lørdag. Enkelte demonstranter skal ha kastet gjenstander mot politiet.

Dette er den åttende lørdagen det holdes demonstrasjoner i Frankrike.

Lederen pågrepet

Torsdag ble lederen for protestbevegelsen, Eric Drouet, pågrepet, noe som har skapt sinne blant hans støttespillere.

Drouet er siktet for å ha organisert en demonstrasjon uten å varsle på forhånd. Han ble pågrepet første gang i desember og må møte i retten og svare på anklager om brudd på våpenloven.

Talsperson for den franske regjeringen, Benjamin Griveaux, fordømte fredag de gjenværende demonstrantene. Han sa da at de kun er «oppviglere som vil gjøre opprør og velte regjeringen».

Protest mot drivstoffavgifter

Grasrotbevegelsen vokste fram som en protest mot planlagte økninger i drivstoffavgifter. Senere fulgte krav om høyere lønninger, skattekutt og en grunnlovsendring som kunne gi velgerne mulighet til å foreslå folkeavstemninger.

Macrons regjering har droppet planene om avgiftsøkninger på drivstoff og lovet skattelettelser og økt minstelønn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden