Overgrepsanklager mot nesten 700 prester i USA

Statsadvokat Lisa Madigan i Illinios er sterkt kritisk til kirkens interne granskning.
Statsadvokat Lisa Madigan i Illinios er sterkt kritisk til kirkens interne granskning. Foto: Joshua Lott / AFP

Nesten 700 katolske prester i den amerikanske delstaten Illinois anklages for overgrep mot barn. Kirken har selv bare gransket 185 prester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at myndighetene begynte sin etterforskning i august, har de altså funnet 500 flere prester som skal ha begått overgrep. Statsadvokat Lisa Madigan er sterkt kritisk til kirkens interne granskning.

– Ved ikke å ville undersøke påstandene grundig, har ikke den katolske kirken klart å oppfylle sin moralske plikt overfor overlevende, menigheter og allmennheten til å redegjøre nøyaktig for upassende seksuell opptreden der prester i Illinois er innblandet, sier Madigan.

1.000 ofre

Etterforskningen i Illinois ble innledet etter at 300 prester i delstaten Pennsylvania ble anklaget for overgrep mot rundt 1.000 barn i flere tiår. I oktober startet føderale myndigheter sin første granskning av overgrep begått av prester.

– Denne saken har allerede vist at den katolske kirken ikke er i stand til å kontrollere seg selv, sier Madigan om etterforskningen i Illinois.

Chicago erkebispedømme mener de har undersøkt alle anklager om overgrep.

Ikke grundig nok

– Siden 2006 har vi navngitt prester det har kommet underbygde påstander mot, og i 2014 offentliggjorde vi over 20.000 dokumenter som omhandler disse prestene, heter det i en uttalelsen.

Madigan mener de aktuelle påstandene ikke har blitt undersøkt grundig nok, om de har blitt gransket i det hele tatt. Blant forklaringene på hvorfor anklagene ikke har ført til reaksjoner er at den påstandene er rettet mot, har sluttet eller er død.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden