Amnesty: 3.600 drept i konflikt om beite i Nigeria

Siden 2016 har over 3.600 personer blitt drept i en eskalerende konflikt mellom bønder og gjetere i Nigeria, ifølge Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten har tidligere blitt knyttet til spenninger mellom muslimer og kristne tilhørende ulike etniske grupper i landet, men Nigerias Amnesty-sjef Osai Ojigho mener årsaken ligger helt andre steder.

– Konflikten handler om tilgang til beite, men på grunn av sikkerhetsstyrkens manglende evne til å stanse angrepene, brukes konkurransen om ressurser som et påskudd for å drepe i samsvar med religiøse eller etniske grupper, sier han.

– Konflikten har også blitt farlig politisert av statlige tjenestemenn som har nøret opp under spenninger gjennom å legge skylden på politiske motstandere, sier han.

Voldsomme konflikter mellom jordbrukere og gjetere har pågått i Nigeria i flere tiår, men begynte å eskalere i 1999. Siden 2017 har konflikten blitt mer dødelig.

Angrepene beskrives som godt planlagte, også automatvåpen tas i bruk. Noen av angrepene har vart i noen timer, mens andre har vart i flere døgn. 57 av dødsfallene har skjedd i år, ifølge Amnestys rapport.

Sikkerhetsstyrker skal ofte ha vært i nærheten av angrepene, men har flere ganger reagert for langsomt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden