Meny

Tijuana erklærer humanitær krise

Ordføreren i den mexicanske grensebyen Tijuana erklærer humanitær krise og ber FN om hjelp.

Årsaken er at om lag 5.000 migranter fra Sentral-Amerika har ankommet byen i et forsøk på å ta seg til USA. Det har ført til press på infrastrukturen, og ifølge ordfører Juan Manuel Gastelum har byen verken plass eller penger til å huse migrantene.

Ordføreren sier byen har fått lite assistanse fra mexicanske myndigheter. Så langt har det føderale regimet sendt 20 tonn forsyninger, hvor 15 tonn var materiell til å styrke grenseovergangen.

Samtidig ønsker ikke Gastelum å bruke byens offentlige ressurser til å håndtere situasjonen. I en uttalelse torsdag ba han derfor FNs kontor for koordinering av humanitær innsats om hjelp.

Migrantene som har ankommet byen, er en del av den såkalte karavanen som forlot Honduras i midten av oktober. De fleste byene karavanen har passert har tatt imot migrantene, og tilbudt dem mat og et sted å hvile.

Hovedsakelig flykter de fra vold og fattigdom i håp om en bedre tilværelse i USA, men president Donald Trump har fastslått at de ikke vil få komme inn i landet. Migrantene kan derfor regne med å tilbringe flere måneder i ulike grensebyer i påvente av å få kontakt med amerikanske grensevakter.

Trump har på sin side varslet at han vil stenge grensen inn til USA. Ordfører Gastelum kritiserte fredag Mexicos regjering for ikke å ta uttalelsen alvorlig nok.

Populært