Tijuana erklærer humanitær krise

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordføreren i den mexicanske grensebyen Tijuana erklærer humanitær krise og ber FN om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at om lag 5.000 migranter fra Sentral-Amerika har ankommet byen i et forsøk på å ta seg til USA. Det har ført til press på infrastrukturen, og ifølge ordfører Juan Manuel Gastelum har byen verken plass eller penger til å huse migrantene.

Ordføreren sier byen har fått lite assistanse fra mexicanske myndigheter. Så langt har det føderale regimet sendt 20 tonn forsyninger, hvor 15 tonn var materiell til å styrke grenseovergangen.

Samtidig ønsker ikke Gastelum å bruke byens offentlige ressurser til å håndtere situasjonen. I en uttalelse torsdag ba han derfor FNs kontor for koordinering av humanitær innsats om hjelp.

Migrantene som har ankommet byen, er en del av den såkalte karavanen som forlot Honduras i midten av oktober. De fleste byene karavanen har passert har tatt imot migrantene, og tilbudt dem mat og et sted å hvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedsakelig flykter de fra vold og fattigdom i håp om en bedre tilværelse i USA, men president Donald Trump har fastslått at de ikke vil få komme inn i landet. Migrantene kan derfor regne med å tilbringe flere måneder i ulike grensebyer i påvente av å få kontakt med amerikanske grensevakter.

Trump har på sin side varslet at han vil stenge grensen inn til USA. Ordfører Gastelum kritiserte fredag Mexicos regjering for ikke å ta uttalelsen alvorlig nok.