Michelle Obama avslører at hun frykter Trump

I hennes nye selvbiografi kommer Michelle Obama med sterk kritikk til Trump.
I hennes nye selvbiografi kommer Michelle Obama med sterk kritikk til Trump. Foto: Jewel Samad / AFP

Den tidligere førstedamen skriver i sin nye bok at hun alltid kommer til å lure på «hva som fikk så mange damer til å avslå en kvalifisert kvinnelig kandidat og heller velge en misogynist til deres president».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michelle Obamas nye selvbiografi, «Min historie», ble utgitt denne uken. I boken innrømmer den tidligere førstedamen at enkelte nyhetsartikler om Trump får «magen til å vri seg» og at hun lurer på «når bunnen skal nås» mens arven etter ektemannen rakner opp.

Paret tilbragte valgnatten 2016 i kinosalen i Det hvite hus.

«Da filmen var ferdig og lysene ble satt på igjen, begynte Baracks mobil å vibrere», skriver Obama. «Jeg så at han tittet ned på den før han måtte titte en ekstra gang, og rynket brynene litt. ‘Hm’, sa han. ‘Resultatene fra Florida virker litt rare.’ Han virket ikke oppskaket, han hadde bare fått plantet et lite frø av bevissthet. Mobilen vibrerte igjen. Hjertet mitt begynte å slå fortere … Jeg studerte mannen min sitt fjes, og var usikker på om jeg var klar for det han skulle si. Hva enn det var, så så det ikke bra ut. Jeg følte noe blytungt lande i magen min akkurat da, og angsten hardnet til frykt.»

Ønsket å «stenge alt ute»

Michelle Obamas selvbiografi har fått den norske tittelen «Min historie» og er gitt ut denne uken. Foto: AP
Michelle Obamas selvbiografi har fått den norske tittelen «Min historie» og er gitt ut denne uken. Foto: AP

Obama maktet ikke å holde seg våken for å se TV-dekningen av de tidlige timene til valgets klimaks. Hun gikk og la seg, og håpet å «stenge alt ute». Mens hun sov ble nyheten bekreftet: Trump kom til å overta ektemannens presidentskap. Hun innrømmer: «Jeg ønsket ikke å vite det, så lenge jeg overhodet kunne.»

Parets døtre, Malia, som var i Bolivia, og Sasha, som var på skole i Washington, var begge «dypt bekymret» av resultatet, minnes hun.

«Jeg fortalte begge jentene våre at jeg elsker dem og at det kom til å gå bra. Jeg prøvde å fortelle meg selv det samme.»

– Skulle ønske flere stemte

Den tidligere førstedamen, som nå er 54 år, avstår fra å kommentere Russlands angivelige innblanding i valgresultatene, FBI-sjef James Comveys utredning om Clinton og påståtte feiltrinn i Clintons valgkamp. Obama skriver: «Jeg er ikke en politisk person, så jeg kommer ikke til å forsøke å analysere resultatene. Jeg kommer ikke til å spekulere i hvem som var ansvarlig eller hva som var urettferdig.»

Jeg kommer alltid til å lure på hva som fikk så mange damer til å avslå en eksepsjonelt godt kvalifisert kvinnelig kandidat.

«Jeg skulle bare ønske at flere hadde dratt ut og stemt. Jeg kommer alltid til å lure på hva som fikk så mange damer til å avslå en eksepsjonelt godt kvalifisert kvinnelig kandidat og heller velge en misogynist til deres president. Men resultatet må vi nå leve med

Samme ettermiddag dro hun til kontoret sitt i østfløyen av Det hvite hus, hvor personalet hennes hadde samlet seg. Det bestod for det meste av kvinner og minoriteter, flere av dem kom fra immigrantfamilier. «Flere gråt, og følte at de kom til å bli mer sårbare,» skriver Obama.

Les et ekslusivt utdrag fra Michelle Obamas selvbiografi her.

Valgte å ikke smile under innsettelsen

Michelle og Barack Obama var «fast bestemte på å gjennomføre overgangen med verdighet, og å avslutte våre åtte år med både idealene våre og fatningen i behold». Den 20. januar 2017 ønsket de Trump og hans kone, Melania, velkommen til Det hvite hus.

Sammen gikk de videre til den 45. presidentens innsettelse, foran Det hvite hus.

«Det levende mangfoldet av de to tidligere innsettelsene hadde forsvunnet og blitt erstattet med det som føltes som en nedslående ensartethet. En overveldende samling av hvite menn som jeg hadde møtt på så mange ganger i livet mitt - spesielt i mer privilegerte situasjoner, og i de forskjellige maktgangene jeg på et eller annet vis fant veien til etter jeg forlot barnehjemmet mitt. Det jeg hadde lært fra å jobbe i profesjonelle miljøer er at likhet avler mer likhet, helt til du gjør et bevisst forsøk på å motvirke det.»

Den tidligere førstedamen legger nå ut på promoteringsturné for boken sin, her fra turneens første stopp i Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski / Reuters
Den tidligere førstedamen legger nå ut på promoteringsturné for boken sin, her fra turneens første stopp i Chicago. Foto: Kamil Krzaczynski / Reuters

Hun skriver at ektemannens rådgivere fortalte henne at smilet hennes ikke virket ektefølt da hun ønsket det vordende presidentparet velkommen. Hun tok rådene til etterretning ved innsettelsen: «Jeg stoppet i det hele tatt å prøve og smile.»

Vil ikke stille til valg

Nesten to år senere er Trumps kabinett dominert av middelaldrende, hvite menn. Flere ønsker at Obama skal vurdere å stille til presidentvalg selv. En ny undersøkelse viste at dersom Michelle Obama stiller til presidentvalg i 2020, vil hun ha et overtak på Trump med 13 prosentpoeng. TV-verten Oprah Winfrey ville hatt et overtak med 12 prosentpoeng.

I epilogen av boka, som gir en innsikt i Obamas oppvekst og utdannelse, samt hvordan hun balanserer karrieren sin med familielivet, benytter hun anledningen til å knuse håpet om et presidentkandidatur: «Siden folk ofte spør, vil jeg si det direkte her: Jeg har ingen intensjoner om noensinne å stille til valg. Jeg har aldri likt politikk, og erfaringene fra de siste ti årene har ikke endret det.»

«Jeg fortalte begge jentene våre at jeg elsker dem og at det kom til å gå bra. Jeg prøve å fortelle meg selv det samme,» skriver Obama om Trumps innsettelse. Foto: Gerald Herbert / AP
«Jeg fortalte begge jentene våre at jeg elsker dem og at det kom til å gå bra. Jeg prøve å fortelle meg selv det samme,» skriver Obama om Trumps innsettelse. Foto: Gerald Herbert / AP

«Jeg får avsmak av politikk - segregeringen mellom rødt og blått, og tankegangen om at vi skal velge én side og holde oss til den, uten å kunne lytte og inngå kompromisser, eller til og med bare oppføre oss anstendig ovenfor hverandre. Jeg tror at politikk på sitt beste kan påvirke positive forandringer, men denne plattformen er simpelthen ikke for meg.»

«Jeg har ingen intensjoner om å noen sinne stille til valg. Jeg har aldri vært likt politikk.»

«Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg dypt om vårt lands fremtid. Etter at Barack gikk av som president har jeg lest nyhetsartikler som har fått magen min til å vri seg. Jeg har ligget våken om natten, rasende over hva som skjer.»

«Det har vært vanskelig å se nøye gjennomtenkt og barmhjertig politikk bli trukket tilbake, samtidig som man har fremmedgjort noen av våre nærmeste allierte og gjort sårbare medlemmer av vårt samfunn utsatt og dehumanisert. Av og til lurer jeg på når bunnen skal nås.»

Obama gir også et stikk til Trumps start på valgkampen i juni 2015, hvor han kalte meksikanske immigranter for «kriminelle» og «voldtekstmenn» som satte tonen for hans splittende valgkamp og presidentskap. «Jeg trodde han stilte til valg bare fordi han kunne, og for å få medias oppmerksomhet. Ingenting av hans væremåte vitnet til at han seriøst ønsket å lede landet.»

Oversatt av Tone Knipperud / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Personvernpolicy