Meny

Tidenes verste skogbrann i California

29 mennesker er døde og 27.000 har mistet hjemmene sine i det som nå er den verste skogbrannen i Californias historie.

Flere av verdens mest berømte personer er blant dem som nå har mistet alt de eide. Én av disse er rockelegenden Neil Young, melder CNN. Den canadiske musikeren har i over 40 år vært en av rockens mest kjente personligheter.

I et flammende innlegg går Young til angrep på USAs president Donald Trump, som han mener fornekter vitenskapelige rapporter om klimaødeleggelser:

– En leder som trosser vitenskapen

– Forestill deg en leder som trosser vitenskapen, og som sier at denne vitenskapen ikke burde være en del av hans beslutninger på våre vegne. Tenk deg en leder som er mer opptatt av sine egne beleilige alternativ enn av de menneskene han er satt til å lede, skriver rockemusikeren ifølge The Guardian, og legger til:

Den legendariske musikeren Neil Young er blant dem som har mistet sitt hjem. Nå fyrer han av en bredside mot Trump. Foto: Rich Fury / AP
Den legendariske musikeren Neil Young er blant dem som har mistet sitt hjem. Nå fyrer han av en bredside mot Trump. Foto: Rich Fury / AP

– California er sårbart, ikke på grunn av dårlig skogadministrasjon, som vår såkalte president vil ha oss til å tro. Vi er sårbare fordi klimaet er i endring, de ekstreme værhendelsene og den omfattende tørken som er en del av dette, skriver Neil Young på sin hjemmeside.

– Jeg tror jeg kommer til å dø

Fra hele delstaten kommer det nå dramatiske skildringer fra mennesker som har kommet seg unna flammene i siste liten.

Nichole Jolly, som var på jobb som sykepleier i byen Paradise da hun måtte evakuere , sier til NBC at hun ringte mannen for å snakke med ham for det hun trodde ville bli siste gang.

– Jeg sa: «Jeg tror jeg kommer til å dø. Si til barna at jeg elsker dem. Jeg kommer ikke hjem igjen», sier Jolly.

Mens skoene hennes smeltet på den varme asfalten og halsen brant, fant hun en brannbil og banket på døren.

– To brannmenn hoppet ut av bilen, slokket ilden som hadde satt fyr på buksene mine, dro meg med inn i bilen, pakket et teppe rundt meg og sa: «Gjør deg klar. Det er ikke sikkert vi kommer gjennom dette i live», sier Jolly.

SE VIDEO : Her må en familie kjøre gjennom flammene for å unnslippe branninfernoet: – Alt vi kunne gjøre var å fortsette å kjøre og be til høyere makter.

Verste brann siden 1933

Flere amerikanske medier rapporterer nå om mennesker som har brent ihjel i sine biler da de ikke klarte å unnslippe det dødelige flammehavet. Foto: Josh Edelson / AFP
Flere amerikanske medier rapporterer nå om mennesker som har brent ihjel i sine biler da de ikke klarte å unnslippe det dødelige flammehavet. Foto: Josh Edelson / AFP

Antallet omkomne etter brannene i den amerikanske delstaten fortsetter å øke. Søndag kveld opplyste myndighetene at ytterligere seks personer er bekreftet omkommet i brannene.

Totalt har 29 personer omkommet i den store brannen nord i California, mens to er omkommet i en annen brann nær Malibu.

Californias dødeligste skogbrann inntil nå var Griffith Park-brannen i 1933 der 29 personer mistet livet. Brannen som herjer nord i delstaten nå har dermed tangert dette tallet, og dødstallet ventes å stige.

I tillegg er over 6.700 bygninger og andre konstruksjoner brent ned - flere enn i noen annen skogbrann i Californias historie.

Identifiserer omkomne

Sheriff Korey Honea i Butte fylke, der byen Paradise ble nærmest utslettet i brannen, sier 228 personer er fortsatt ikke gjort rede for.

Fem av de omkomne ble funnet døde i boliger, og én ble funnet i en utbrent bil, opplyser Honea.

Det arbeides nå med å identifisere alle omkomne etter brannen. I Paradise, hvor 27.000 har mistet hjemmene sine, jobber fem team med å søke etter overlevende.

Eksperter har med seg en mobil DNA-lab som skal undersøke levningene etterhvert som de blir funnet. I noen av tilfellene er det bare beinrester eller fragmenter av bein som er igjen, har Korey Honea forklart tidligere.

Aktuelt: By utslettet av skogbrann i California

Nurse Cassie Lerossignol hugs as coworker as the Feather River Hospital burns while the Camp Fire rages through Paradise, Calif., on Thursday, Nov. 8, 2018. Tens of thousands of people fled a fast-moving wildfire Thursday in Northern California, some clutching babies and pets as they abandoned vehicles and struck out on foot ahead of the flames that forced the evacuation of an entire town. (AP Photo/Noah Berger) Foto: Noah Berger / AP
Nurse Cassie Lerossignol hugs as coworker as the Feather River Hospital burns while the Camp Fire rages through Paradise, Calif., on Thursday, Nov. 8, 2018. Tens of thousands of people fled a fast-moving wildfire Thursday in Northern California, some clutching babies and pets as they abandoned vehicles and struck out on foot ahead of the flames that forced the evacuation of an entire town. (AP Photo/Noah Berger) Foto: Noah Berger / AP

Bilkøer blir dødsfeller

De enorme køene som oppsto i kaoset har vist seg å bli en dødsfelle for desperate innbyggere på flukt. Ifølge flere øyenvitneskildringer har mennesker blitt innesperret og avskåret fra alternative fluktruter idet de forsøkte å ta seg ut av branninfernoet.

Flere amerikanske medier rapporterer nå om mennesker som har brent ihjel i sine biler da de ikke klarte å unnslippe det dødelige flammehavet. Overlevende har fortalt at bilkøene sto stille mens flammene nærmet seg.

– Det var biler, bak, foran og på begge sider. Det var varmt og røykfyllt. Uten å overdrive så kjentes det som dommedag. Jeg tenke at «slik ønsker jeg ikke å dø», forteller en av de evakuerte, Lauri Kester (52) fra byen Paradise, ifølge New York Times.

Tre branner

Tre store skogbranner dekker nå store områder både nord og sør i delstaten, og sterk vind i området har gjort slukningsarbeidet vanskelig for brannmannskapene.

En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbrannen har spredt seg svært raskt. Foto: Ringo H.w. Chiu / AP/NTB Scanpix
En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbrannen har spredt seg svært raskt. Foto: Ringo H.w. Chiu / AP/NTB Scanpix

300.000 mennesker er evakuert fra brannene, de fleste sør i California.

– Vi må jobbe oss gjennom denne tragedien, sier California-guvernør Jerry Brown.

I brannen nord i California, som har fått navnet «Camp Fire», kjemper nå 4.500 brannmannskaper mot flammene som dekker 450 kvadratkilometer. Det er satt inn 571 brannbiler og 21 helikoptre. Tre brannmannskaper er så langt skadd under slukningsarbeidet. Rundt 25 prosent av brannen er under kontroll, men myndighetene sier at det trolig vil ta rundt tre uker å slokke hele.

Miley Cyrus: – Jeg er fullstendig knust

3.200 brannmannskaper kjemper nå mot den 346 kvadratkilometer store «Woolsey Fire» som herjer rundt Thousand Oaks og Malibu.

I dette området pågår også «Hill Fire», men denne dekker nå et mindre område på 18 kvadratkilometer og er for det meste under kontroll.

Artisten Miley Cyrus er en av de mange som har mistet hjemmene sine i brannen ved Malibu.

– Jeg er fullstendig knust over brannene som herjer i nabolaget mitt, skriver hun på Twitter.

– Huset mitt står ikke lenger, men minnene jeg deler med familie og venner vil jeg alltid ha.

(VIDEO: By utslettet av skogbrann i California)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk
Siste nytt
11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk
Populært