Warszawa forbyr ytre høyre-marsj på nasjonaldagen

I fjor deltok tusenvis av nasjonalister under den såkalte uavhengighetsmarsjen i Warszawa. I år setter byens myndigheter foten ned og forbyr arrangementet. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
I fjor deltok tusenvis av nasjonalister under den såkalte uavhengighetsmarsjen i Warszawa. I år setter byens myndigheter foten ned og forbyr arrangementet. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Warszawa har bestemt seg for å nekte nasjonalister og demonstranter fra ytre høyre å marsjere i byen på Polens uavhengighetsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Warszawa har lidd nok under aggressiv nasjonalisme, sier ordfører Hanna Gronkiewicz-Waltz om beslutningen om å stanse marsjen som var planlagt på søndag.

Hun sier bekymringer rundt sikkerheten også bidro til avgjørelsen. Politiet kunne ikke garantere at de ville ha nok mannskap tilgjengelig i forbindelse med marsjen.

I fjor skapte det store reaksjoner da deltakere i «uavhengighetsmarsjen» ropte rasistiske ukvemsord og bar rasistiske bannere. Ytre høyre-bevegelsen ONR – Den nasjonal radikale leiren – er en av arrangørene. I 2017 deltok rundt 60.000 personer.

Polens nasjonalkonservative regjering svarer på ordførerens avgjørelse med å si at den vil arrangere en alternativ marsj, der president Andrzej Duda skal delta.

Polen feirer at det er 100 år siden landet ble gjenopprettet som selvstendig stat i 1918. Mellom 1772 og 1795 ble landet stykket opp og innlemmet i Prøysen, Russland og Østerrike-Ungarn i tre omganger. Etter den tredje delingen av Polen opphørte landet å eksistere som egen stat, før det altså gjenoppsto etter drøyt 120 år.