Dansk professor sår tvil om tidligere funn av spor etter jordens eldste liv

<p>I området Isua i det sørlige Grønland har geologer funnet de hittil eldste sporene av livet på jorden – men forskerne er ikke enige i hvilke spor som viser hva. (Foto: Tue Hassenkam)</p>
I området Isua i det sørlige Grønland har geologer funnet de hittil eldste sporene av livet på jorden – men forskerne er ikke enige i hvilke spor som viser hva. (Foto: Tue Hassenkam)

De eldste sporene av liv er fortsatt mer enn 3,7 milliarder år gamle, men 2016-funnene fra Grønland holder ikke, skriver forskere i ny studie.

Det eldste livet vi kjenner til på jorden, er enkle, encellede bakterier. Forskere mener å ha funnet spor etter dem i Isua-sundet ved Nuuk i det sørvestlige Grønland.

Men det er store uenigheter om funnet.

– Det er viktig å få oppklart hva som skal til før vi kan vite at det er snakk om liv. Ellers risikerer vi å finne falske spor på Mars, sier Minik Rosing, som er professor ved Statens Naturhistoriske Museum og en av forskerne som står bak en studie, som nettopp er utgitt i tidsskriftet Nature.

Det er ikke tilfeldig at han nevner Mars, for førsteforfatteren på den nye studien, Abigail Allwood, er ansatt ved NASAs Jet Propulsion Lab.

Spor av alger og bakterier

I 2016 beskrev en internasjonal forskergruppe et oppsiktsvekkende funn. De hadde funnet såkalte stromatolitter i 3,7 milliarder år gamle steiner fra Grønland, og dermed de eldste sporene av liv.

Stromatolitter er særegne strukturer som alger og bakterier kan danne i mineraler. Når algene ligger i gjørmen på havbunnen, og mineralstøv lander på dem, vokser de opp gjennom det øverste laget igjen og igjen for å drive fotosyntese.

Over lang tid danner de en lagstruktur i sedimentet som kan man se som kjegler som skyter opp gjennom lagene. Når stromatolitten med tiden synker ned i bakken, blir strukturen kapslet inn i stein på grunn av trykk og varme.

Og i 2016 kunne forskergruppen, ledet av professor Allen P. Nutman fra Wollongong University i Australia, altså presentere funnet av en fossil stromatolitt som var bevart etter 3,7 milliarder år i en stein funnet i Isua.

Stromatolitter eller ikke

Oppdagelsen fikk mange forskere til å sperre opp øynene. En av dem var Minik Rosing, som sammen med Abigail Allwood fra NASA dro tilbake til Isua for å etterprøve resultatene.

Analysene kommer nå ut i en ny studie som kanskje tilbakeviser funnet fra 2016.

– Området er sterkt deformert under høy temperatur, så det er usannsynlig at fossiler er bevart, sier Rosing.

Rosing og Allwood fra NASA tok derfor en ny prøve, bare en halv meter fra et av de stedene Nutman undersøkte.

For det første er den kalksteinen strukturen sitter i, ikke en del av det opprinnelige fundamentet i området, og kalksteinen er ikke like gammel. For det andre er ikke de lagene i steinene som de skal være, og kjegleformene er egentlig avlange rygger, sier han.

Avviser kritikken

I en e-post hevder Allen Nutman at siden Rosing og Allwood bare var i området på en endagstur, kan de ikke ha funnet det riktige området. Han forteller at steinen er tatt to meter unna, selv om han tilbød dem en guide til stedet.

Det har ført til en rekke feilkilder i den nye studien, mener Nutman. Blant annet skriver han at:

Nettopp den steinen han undersøkte, er et sjeldent funn, selv for området, som ved en rekke tilfeldigheter er overlevd og har bevart strukturen.

Kjeglestrukturene i den opprinnelige steinen kan ikke skyldes at den har blitt foldet, for den var flat i bunnen.

Nutmans stein hadde en veldig sjelden sammensetning av karbonisotoper og sjeldne jordarter, som i motsetning andre steiner stamme fra havet – der alger og bakterier kan ha blitt kapslet inn for flere milliarder år siden.

Forskerne er uenige om disse toppene er stromatolitter, altså spor fra levende bakterier. (Foto: Nutman et al. 2016)
Forskerne er uenige om disse toppene er stromatolitter, altså spor fra levende bakterier. (Foto: Nutman et al. 2016)

Minik Rosing forteller at de har gjort observasjoner på nøyaktig samme sted som Nutman beskriver, og at målingene i studien fra 2016 er for upresise.

«De kjemiske studiene er utført med en metode der hver analyse dekker et areal som er større enn de mineralkornene de ønsker å analysere – og derfor blander flere ting», skriver Rosing i en e-post.

De eldste sporene av liv er fortsatt 3,7 milliarder år gamle

En annen forsker som har undersøkt det eldste livet i fjellet i Isua er Tue Hassenkam, som er førsteamanuensis ved Kemisk Institut ved Københavns Universitet. Han er også skeptisk til 2016-funnet.

– Hvis man ser på bildene i den opprinnelige artikkelen, kan man se at bergartene ikke er spesielt godt bevart. Jeg synes heller ikke det ser ut som stromatolitter. Det ser ut som foldinger i steinen, sier han.

Uansett om Nutmans resultater er korrekte, er de eldste sporene av liv likevel trolig omkring 3,7 milliarder år gamle. Strukturer som stromatolitter er nemlig bare én metode for å lete etter spor av liv.

I 2017 klarte Tue Hassenkam og Minik Rosing å finne spor av karbon, fosfat og nitrogen bundet til karbon i små hulrom i eldgamle granatsteiner som hadde ligget innkapslet i sedimentet 20 kilometer fra det stedet der Nutman fant steinen sin.

Ved hjelp av blant annet karbon 12 og karbon 13-målinger kunne de se spor etter liv. Karbon finnes nemlig i to ulike stabile varianter, også kalt isotoper, og levende organismer foretrekker å bruke karbon 12 i stedet for karbon 13.

Derfor er det en overrepresentasjon av karbon 12 når liv har vært involvert, sier Hassenkam.

– Spor av karbon kan være tegn på liv, men det kan også være rester fra meteoritter. Vi fant flere av de elementene som liv består av innen få mikrometer, og det ville være en utrolig tilfeldighet hvis det ikke skyldes liv, sier Hassenkam.

Blant annet har nitrogen i naturen store problemer med å binde seg til karbon når det ikke er liv involvert, forklarer Hassenkam.

Dessuten binder fosfat seg ikke normalt med karbon, men derimot til elementer som kalk. Sammen med karbon vil fosfat typisk krystallisere når det ikke finnes i forbindelse med liv.

– Det er litt som i en straffesak. Hvert enkelt av funnene er kanskje ikke tilstrekkelige, men når vi sammenligner dem, er det stor sikkerhet for at det er snakk om liv, sier han.

Et omstridt emne

Det finnes imidlertid også forskere som er i tvil om hvorvidt de sporene Hassenkam og Rosing presenterte i 2017, faktisk er beviser på liv.

I 2017 skrev den amerikanske geokjemikeren Elizabeth Bell i en e-post til videnskab.dk at hun var «bekymret for» om karbonet kunne ha funnet veien til bergartene uten hjelp fra liv. For eksempel via varme fra hydrotermiske sprekker.

Hassenkam og Rosing avviste imidlertid dette, og fortalte at det var snakk om ubrutte steiner.

I Isua-sundet ved kysten av Grønland er eldgamle bergarter avleiret. Det har gjort det til et interessant sted for forskere som leter etter spor på tidlig liv. (Foto: Tue Hassenkam)
I Isua-sundet ved kysten av Grønland er eldgamle bergarter avleiret. Det har gjort det til et interessant sted for forskere som leter etter spor på tidlig liv. (Foto: Tue Hassenkam)

Detaljene er viktige når vi skal finne liv på andre planeter

Man kan undre seg over om det er viktig med de små detaljene når forskerne er enige i tidspunktet: At det eldste livet kan spores 3,7 milliarder år tilbake.

Men det er ikke uvesentlig, for vi må være sikre at vi ikke blir lurt når vi skal undersøke fjerne og utilgjengelige miljøer på andre planter, der vi ikke bare kan hente nye prøver, forteller Rosing.

– Jeg påstår ikke at én metode er bedre enn en annen. Jeg foreslår at alle metoder bør tas i bruk slik at vi kan finne det mest nøyaktige svaret. Dermed er vi best mulig forberedt på å lete etter liv på andre planeter, sier han.

Vi kan spore liv helt tilbake til meteorbombardement

Mange geologer er enige om at det har vært et stort meteorbombardement i perioden fra 4,1 milliarder til 3,8 milliarder år siden.

For Minik Rosing er det derfor ganske utrolig at de finner spor etter liv som er hele 3,7 milliarder år gamle.

Det er veldig fascinerende fordi det innebærer at vi finner liv så langt tilbake som det er mulig å spore det. Det bidrar til spørsmålet om hvorvidt liv er noe som alltid oppstår under de rette forholdene, eller om det er et tilfeldig mirakel, sier han.

Kan vi finne det på andre planeter, kan vi kanskje lære mer om nettopp det spørsmålet, mener han.

– Finner vi en planet med livsvilkår, uten at vi kan finne spor på liv, tyder det kanskje på det siste, avslutter han.

Referanser:

A.C. Allwood mfl: «Reassessing evidence of life in 3,700-million-year old rocks of Greenland», Nature (2018), DOI: 10.1038/s41586-018-0610-4 Sammendrag

A.P. Nutman mfl: «Rapid emergence of life shown by discovery of 3,700-million-year-old microbial structures», Nature (2016), DOI: https://doi.org/10.1038/nature19355 Sammendrag

T. Hassenkam mfl: «Elements of Eoarchean life trapped in mineral inclusions», Nature (2017), DOI: https://doi.org/10.1038/nature23261 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Denne saken ble først publisert på Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Siste nytt
11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Populært