Venneklubb vil redde WTO

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide håper på å komme videre i reformarbeidet i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide håper på å komme videre i reformarbeidet i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Canada har fått Norge, EU og ti andre land med seg på laget for å prøve å hjelpe Verdens handelsorganisasjon (WTO) opp på beina igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var torsdag i Ottawa i Canada for å delta på et ministermøte med de andre landene i klubben.

Målet med møtet er å finne konkrete måter å styrke WTO på. Handelsorganisasjonen har vært mer eller mindre i knestående siden Donald Trump vant presidentvalget i USA for to år siden.

– Vi begynte med en arbeidsmiddag i går kveld. Dette er ikke en sammenslutning som har noen beslutningsmyndighet, men tanken er å forsøke å introdusere noen mulige måter å få videreutviklet WTO på, forteller Eriksen Søreide på telefon til NTB.

Hun innrømmer at det ikke er enkelt.

– Mange av diskusjonene i WTO strekker seg bakover både femten og tjue år og er fortsatt ikke løst.

Foruten Canada, EU og Norge deltar Australia, Brasil, Chile, Japan, Kenya, Sør-Korea, Mexico, New Zealand, Singapore og Sveits i gruppen. Samlet sett er dermed alle verdensdeler representert, påpeker Søreide.

– De landene som deltar på møtet, utgjør 40 prosent av den globale verdiskapningen. Det er mer enn USA og Kina til sammen, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden