Meny

Tyrkia lover den nakne sannhet om konsulat-drapet

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å offentliggjøre alt landet finner ut om drapet på den kjente saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Tyrkiske myndigheter / Pool / AP / NTB scanpix
Drapet på Jamal Khashoggi ble planlagt på grusomt vis, ifølge partiet til Tyrkias president. Han lover å fortelle «den nakne sannhet» om konsulat-drapet.

President Recep Tayyip Erdogan skal tirsdag komme med en uttalelse om journalistdrapet som fant sted inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

– Helt fra starten har presidentens linje vært klar. Ingenting vil bli holdt hemmelig i denne saken, sier Erdogans talsmann Ibrahim Kalin.

Anonyme kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder at de har lydopptak fra konsulatet som beviser at Khashoggi ble mishandlet, drept og partert. Flere tyrkiske medier har viderebrakt groteske detaljer som angivelig stammer fra disse opptakene.

– Vi er ute etter rettferdighet her. Dette vil bli avslørt i all sin nakne sannhet, sa Erdogan i en tale søndag.

– Ekstremt grusomt

Hvis de tyrkiske kildene har rett, har saudiarabiske agenter planlagt parteringsdrap på en journalist på et mildt sagt uvanlig åsted. Khashoggi ble angivelig torturert, drept og partert etter å ha blitt lurt til å oppsøke konsulatet i Istanbul.

– Dette ble planlagt på en ekstremt grusom måte, sier Omer Celik, talsmann for Erdogans parti AKP.

Myndighetene i Saudi-Arabia nektet lenge for at den regimekritiske saudiarabiske journalisten Khashoggi hadde mistet livet på konsulatet. Men i forrige uke endret de forklaring.

– Fryktelig feiltakelse

Saudiarabiske myndigheter opplyste rett før helgen at Khashoggi hadde dødd ved et uhell under en slåsskamp inne på konsulatet.

Deretter beskrev de drapet som en «fryktelig feiltakelse». I et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News sa utenriksminister Adel al-Jubeir at drapet ble begått av personer som iverksatte en operasjon de ikke hadde myndighet til å utføre.

Al-Jubeir understreket også at de aktuelle personene ikke hadde tette forbindelser til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Dette stemmer ikke overens med opplysninger om de mistenkte som er kommet fram i tyrkiske og amerikanske medier. Flere av de mistenkte er beskrevet som personer med tette bånd til kronprinsen.

En av president Erdogans rådgivere, Yasin Aktay, hevder dødsskvadronens leder ringte kronprinsens kontorsjef fire ganger etter drapet.

Populært