Omstridt budsjettforslag godkjent av Italias regjering

Matteo Salvini, innenriksminister og leder for det høyrepopulistiske italienske regjeringspartiet Ligaen. Foto: Giuseppe Lami / ANSA / AP / NTB scanpix
Matteo Salvini, innenriksminister og leder for det høyrepopulistiske italienske regjeringspartiet Ligaen. Foto: Giuseppe Lami / ANSA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen i Italia har godkjent det omstridte forslaget til statsbudsjett som vil øke landets budsjettunderskudd og senke pensjonsalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket ble gjort på et regjeringsmøte mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Regjeringspartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen har sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

Budsjettforslaget er blitt sterkt kritisert av EU siden det vil bidra til å øke underskuddet på statsbudsjettet til 2,4 prosent.

Planene skal nå vurderes av EU-kommisjonen, som i 2013 fikk utvidede fullmakter som gjør det mulig å avvise den italienske regjeringens statsbudsjett. Ingen EU-land har opplevd dette tidligere.

Regjeringen i Roma har så langt nektet å la seg presse av EU. De to regjeringspartiene mener budsjettet er nødvendig for å styrke veksten og få fart på landets økonomi.

Det trengs også for å kunne gjennomføre valgløfter som redusert pensjonsalder, mer velferd, borgerlønn for fattige, skattekutt for selvstendige næringsdrivende og delvis amnesti for italienere som har betalt for lite skatt.

I utgangspunktet godtar EU budsjettunderskudd på opptil 3 prosent. Men Italia har fått beskjed om å legge seg på et langt lavere nivå, siden landets statsgjeld er på 131 prosent av bruttonasjonalproduktet – den nest høyeste gjeldsbyrden i eurosonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært