Amerikansk pastor løslatt i Tyrkia

Pastor Andrew Brunson ved sin bolig i Izmir i Tyrkia tidligere i år. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpix
Pastor Andrew Brunson ved sin bolig i Izmir i Tyrkia tidligere i år. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En domstol i Tyrkia har løslatt pastoren Andrew Brunson, som håper snart å være tilbake i USA. Saken har skapt store problemer i forholdet mellom USA og Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brunson risikerte opptil 35 års fengsel for angivelig tilknytning til terrorgrupper, da saken var til behandling i retten i byen Aliaga fredag.

Aktors påstand var på opptil ti års fengsel. Men påtalemyndigheten foreslo også at amerikaneren heretter burde slippe husarrest og reiseforbud.

– Jeg er en uskyldig mann. Jeg elsker Jesus. Jeg elsker tyrkerne, sa en tydelig rystet Brunson i retten, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Kort tid etter var kjennelsen klar. Brunson ble dømt til tre års fengsel, men slipper ytterligere soning. Begrunnelsen er at han allerede har sittet to år i fengsel og husarrest og oppført seg bra i denne perioden.

Ifølge den amerikanske TV-stasjonen NBC kan den egentlige årsaken være en hemmelig avtale mellom regjeringene i Tyrkia og USA.

Økonomiske sanksjoner

– Pastor Brunson akkurat løslatt. Kommer hjem snart! skrev USAs president Donald Trump på Twitter.

Bare et par timer etter kjennelsen opplyste Brunson selv at han var på vei tilbake til hjemlandet.

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA. For å presse fram en løslatelse har Trumps regjering innført sanksjoner mot flere tyrkiske ministre og økt tollbarrierene mellom landene.

Regjeringen i Tyrkia har svart med samme mynt. Men det er Tyrkia som er blitt hardest rammet, og USAs sanksjoner har forverret de store problemene i tyrkisk økonomi.

Bakgrunn: President Erdogan beskylder USA for å dolke Tyrkia i ryggen

To predikanter

Den evangelisk-kristne pastoren Andrew Brunson har bodd i Tyrkia i over 20 år.

Han ble pågrepet høsten 2016, anklaget for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske væpnede organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen. Begge er stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter mener det var Gülen-bevegelsen som sto bak det mislykkede kuppforsøket i landet i 2016. Bevegelsen ledes av den omstridte muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA.

Regjeringen i Tyrkia har gjentatte ganger krevd å få utlevert Gülen, noe USA har nektet.

Foreslo utveksling

I fjor foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at de to landene kunne «bytte» predikanter – at Brunson kunne få reise hjem hvis Gülen ble utlevert. Dette ble imidlertid avvist av USA.

Innholdet i den hemmelige avtalen som landene nå skal ha inngått, er ikke kjent. Men den dreier seg angivelig om en begrensning av USAs økonomiske straffetiltak.

Hvis noen av USAs sanksjoner nå oppheves, vil det trolig bli en lettelse både for tyrkisk næringsliv og Erdogans regjering. Tyrkia kan imidlertid bli utsatt for nye amerikanske økonomiske reaksjoner som følge av brudd på sanksjonene USA har innført mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Løslatelsen av Brunson skjer samtidig som myndighetene både i Tyrkia og USA må håndtere forsvinningen til den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder han ble drept og deretter partert inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært