Ny rapport: Vikarbruk for over én milliard kroner i helsesektoren

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 brukte helse- og omsorgssektoren over én milliard kroner på å leie inn vikarer fra vikarbyråer, ifølge en rapport Norsk Sykepleierforbund har bestilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Burson-Marsteller Norge som har hentet inn tallene på vegne av forbundet, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Utregningen gjelder innleie fra eksterne vikarbyråer, og den ble først omtalt i fagtidsskriftet Sykepleien.

– Vi har et formidabelt behov for å rekruttere kvalifisert helsepersonell i framtiden. Da er det en svært dårlig attest for regjeringen å ty til midlertidighet og innleie. Løsningene for kommunene er dyre og gir dårlig kvalitet for pasientene, sier stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap).

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre, sier at man må bruke vikarer for å sikre pasientene den hjelpen de trenger så lenge det er store utfordringer med rekrutteringen, spesielt ved enkelte sykehus i nord.

– Det har blitt færre innleide i helseforetakene, men kostnadene har økt fordi betingelsene er blitt bedre. Det viktigste vi gjør, er å legge til rette for en heltidskultur. Alle sykehus arbeider nå med å redusere vikarbruken etter oppdrag fra helseministeren, sier Stensland til ANB.