Separatister oppfordrer til opprør mot Hadi i Jemen

Separatistbevegelsen i det sørlige Jemen oppfordrer til opprør mot president Abed-Rabbo Mansour Hadi og landets internasjonalt anerkjente regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sørlige overgangsrådet (STC) anklager Hadis regjering, som støttes av Saudi-Arabia, for vanstyre og korrupsjon og oppfordrer til «et fredelig folkeopprør».

Separatistene kjemper mot Houthi-opprørerne i Jemen, side ved side med styrker fra De forente arabiske emirater, og sammen tok de i januar kontroll over store deler av Aden-provinsen.

Hadis regjering har også Aden som hovedsete, etter at Houthi-opprørerne erobret hovedstaden Sana i 2014. Både presidenten selv og de fleste av statsrådene holder imidlertid til i Saudi-Arabia.

– Hele det sørlige Jemen er et katastrofeområde, takket være politikken til den såkalt legitime regjeringen, heter det i en kunngjøring fra STC.

Separatistene, som tidligere var allierte av Hadi i kampen mot Houthi-opprørerne, krever derfor selvstyre og ber Saudi-Arabia «finne en løsning».

Sør-Jemen og Nord-Jemen var uavhengige stater fram til 1990, da de ble slått sammen.

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon og med støte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut, og landet trues av en omfattende sultkatastrofe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden