Avis: Norge mekler mellom Hamas og Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge mekler mellom Israel og Hamas for å få i stand avtale om fangeutveksling og utlevering av to døde israelske soldater, ifølge avisen Al-Akhbar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den libanesiske avisen, som står Hizbollah nær, skriver at en norsk utsending besøkte Gazastripen i forrige måned, der vedkommende fikk tillatelse fra Hamas til å starte meklingsarbeidet.

Opplysningene er gjengitt av israelske The Times of Israel og Yedioth Ahronoths nettutgave Ynet.

De to israelske soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul ble drept under Israels militæroffensiv mot Gazastripen i 2014 og likene deres er aldri utlevert.

– Prislappen på soldatene er en respektabel utvekslingsavtale, slik som Shalit-avtalen i 2011, sier en kilde til den libanesiske avisen.

Shalit-avtalen er navnet på en avtale som Israel inngikk med palestinerne i 2011. Med avtalen fikk Israel utlevert soldaten Gilad Shalit, som ble holdt som krigsfange på Gazastripen i over fem år. Over 1.000 palestinske fanger ble løslatt i fangeutvekslingen, men mange av dem ble tatt til fange på nytt i årene som fulgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas skal ha stilt som betingelse at et ukjent antall palestinere i israelsk fangenskap blir løslatt mot at likene av de to soldatene, samt at fire sivile israelere som angivelig holdes som krigsfanger på Gazastripen, blir utlevert til Israel.

NTB ba mandag Utenriksdepartementet om en kommentar til opplysningene om Norges rolle som mekler mellom Israel og Hamas, men henvendelsen ble ikke besvart.