Iran bombet opprørere i Syria

Den iranske revolusjonsgarden har publisert dette bildet som oppgis å være tatt under oppskytingen i Kermanshah vest i Iran natt til mandag. Foto: Sepahnews via AP / AP / NTB scanpix
Den iranske revolusjonsgarden har publisert dette bildet som oppgis å være tatt under oppskytingen i Kermanshah vest i Iran natt til mandag. Foto: Sepahnews via AP / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Irans revolusjonsgarde sier de har utført et ballistisk missilangrep i Øst-Syria mot det som omtales som de ansvarlige for terrorangrepet i Iran i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hovedkvarteret til de ansvarlige for terrorforbrytelsen i Ahvaz, ble angrepet for få minutter siden øst for elva Eufrat med ballistiske missiler avfyrt av Revolusjonsgarden, opplyser den mektige iranske militærstyrken på sine hjemmesider mandag.

Flere påståtte terrorister og deres ledere, antas å ha blitt drept eller såret i angrepet, heter det videre.

Revolusjonsgarden oppgir ikke hvor missilene kom fra. Statlig TV viste bilder fra utskytingen og oppga at de befant seg i provinsen Kermanshah vest i Teheran. Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars var det missiler med rekkevidde på mellom 750 og 800 kilometer, som ble avfyrt. Syriske statsmedier har foreløpig ikke meldt om angrepet.

Aktuelt: – Vi må snakke med fremmedkrigerne, ikke bare om dem

24 drept

24 mennesker, blant dem mange sivile, ble skutt og drept da væpnede menn åpnet ild under en militærparade i Ahvaz sørvest i Iran 22. september.

Den sunniislamistiske ekstremistgruppa IS, som Iran og regimet i Syria kriger mot, hevder å stå bak. Irans president Hassan Rouhani har lovet å gjengjelde angrepet.

Statlig iransk TV antyder at de ballistiske missilene traff mål i nærheten av byen Abu Kamal, helt sørøst i Syria. Byen kontrolleres av styrker som støtter Syrias president Bashar al-Assad, men har vært mål for en rekke angrep fra IS-opprørere.

Mandagens angrep øker forvirringen ytterligere om hvem som sto bak blodbadet i Ahvaz. Irans regjering ga først iranske arabiske separatister skylda for angrepet, der væpnede menn utkledd som soldater åpnet ild mot folkemengden som så på en militærparade.

Aktuelt: USA advarer Russland mot å leverer våpensystem til Syria

Ukjent mål

Arabiske separatister tok også tidlig på seg ansvaret for angrepet, og presenterte detaljer som senere ble bekreftet, om en av gjerningsmennene.

Da IS hevdet å stå bak, la de først fram feilinformasjon om angrepet. Senere presenterte ekstremistgruppa bilder av flere menn som Iran siden identifiserte som gjerningspersonene. Men mennene på bildene har ikke sverget troskap til IS.

Iranske statsmedier oppgir at mandagens missiler angrep såkalte «takfiri», et begrep de ofte bruker om både IS og separatister fra Ahvaz. Man kjenner ikke til tilfeller der separatistene og IS har samarbeidet tidligere.

Aktuelt: Iran avviser Netanyahus anklager om atomlager