Konservativ veteran vil helt til topps

Moderaternas partileder Ulf Kristersson har som mål å ta over regjeringsmakten etter søndagens valg i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist /TT / NTB scanpix
Moderaternas partileder Ulf Kristersson har som mål å ta over regjeringsmakten etter søndagens valg i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist /TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter at han ble partileder for Moderaterna, er det bare én plan som gjelder for veteranen Ulf Kristersson: Å bli Sveriges nye statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulf Hjalmar Kristersson (54) er oppvokst i Eskilstuna og utdannet siviløkonom, men de siste 30 årene har det meste av hans liv handlet om politikk.

Allerede i 1988 ble han valgt til leder for Moderaternas ungdomsforbund, og tre år senere ble han for første gang valgt inn i Riksdagen. I 2003 forlot han imidlertid Stockholm og rikspolitikken og ble kommunalråd i Strängnes – bare for å vende tilbake til hovedstadspolitikken tre år senere.

I den borgerlige Alliansens andre periode, i årene 2010 til 2014, var Kristersson sosialforsikringsminister, og etter valgnederlaget for fire år siden ble han partiets finanspolitiske talsperson.

Men valgnederlaget førte også til at Kristerssons forgjenger Anna Kinberg Batra åpnet for samarbeid med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna. Det fikk flere av partiets fylkeslag til å steile, noe som tvang Batra til å gå av og åpne veien for Kristersson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye partilederen har siden og gjennom hele valgkampen vært tydelig på at det ikke er aktuelt for Moderaterna på noe som helst vis å gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna eller inngå avtaler etter forhandlinger med partiet.

Gjennom et langt liv i offentligheten har Kristersson stort sett unngått kontroverser, men i 2001 innrømmet han at han hadde betalt vaskehjelp svart. Sju år senere ble det avslørt at han bodde i en leilighet ment for mennesker i utsatte livssituasjoner. Leiligheten var eid av Ersta Diakonisällskap, som Stockholm by kjøpte tjenester av, men en bestikkelsesetterforskning i saken ble henlagt.

Kristersson er nå en populær partileder som scorer høyt på tillitsmålinger også blant velgerne mer generelt.

Moderaternas leder er gift med Birgitta Ed, og paret har adoptert tre jenter fra Kina.