Storseier til Kagames parti i parlamentsvalget i Rwanda

Rwandas president Paul Kagame holder tale under åpningen av Forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid (FOCAC) i Beijing mandag. Samtidig var det valg i hjemlandet hans. Foto: Madoka Ikegami / AP / NTB scanpix
Rwandas president Paul Kagame holder tale under åpningen av Forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid (FOCAC) i Beijing mandag. Samtidig var det valg i hjemlandet hans. Foto: Madoka Ikegami / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rwandas president Paul Kagames parti FPR ser ut til å få 70 prosent av stemmene i parlamentsvalget mandag, ifølge foreløpig tall fra valgmyndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene gjengis av den nasjonale avisa The New Times og andre medier i Kigali sent mandag. Partiene PL og PSD, som støtter president Kagame, ligger an til å få 15 prosent av stemmene.

Miljøpartiet DGPR, som anses å være den eneste reelle motstanderen i nasjonalforsamlingen i Rwanda, ligger nær grensen for å få mandat, 5 prosent.

Det er 53 av de 80 plassene i nasjonalforsamlingen som skal fordeles. De resterende 27 plassene er reservert for kvinner, ungdom og funksjonshemmede, og representantene velges av spesialråd og nasjonale komiteer.

Kagame har i praksis styrt Rwanda siden 1994, men ble formelt valgt til president først i 2003. Han ble gjenvalgt for nye sju år i 2010 og deretter igjen i fjor, etter en folkeavstemning som endret grunnloven slik at han kunne sitte en tredje periode. Grunnlovsendringen skal ha fått 98 prosent av stemmene.

Kagame hadde lenge en høy stjerne internasjonalt for å ha lyktes med å skape ro i landet etter folkemordet og skape økonomisk vekst. De siste årene har stjernen imidlertid bleknet i takt med at det har kommet stadig flere rapporter om knebling av opposisjonen og mediene i landet.