Menneskerettsdelegasjon fra FN forlater Nicaragua

Guillermo Fernández Maldonado, sjef for delegasjon til FNs menneskerettighetskommissær i Nicaragua, snakker med pressen i FN-bygget i Managua etter å ha fått ordre om å forlate landet. Foto: Alfredo Zuñiga / AP / NTB scanpix
Guillermo Fernández Maldonado, sjef for delegasjon til FNs menneskerettighetskommissær i Nicaragua, snakker med pressen i FN-bygget i Managua etter å ha fått ordre om å forlate landet. Foto: Alfredo Zuñiga / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En menneskerettighetsdelegasjon fra FN reiste lørdag fra Nicaragua etter å ha blitt kastet ut for å ha kritisert myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen til president Daniel Ortega ga delegasjonen ordre om å forlate landet fredag, to dager etter at den publiserte en rapport med sterk kritikk av myndighetenes respons på protester mot regimet.

De fire medlemmene av gruppa som var sendt av FNs menneskerettighetskommissær, ledet av Guillermo Fernández, reiste til Panama etter at de fikk beskjed om å dra.

Delegasjonen meldte senere på Twitter at den vil fortsette å overvåke situasjonen i Nicaragua fra regionkontoret i Panama og støtte ofrene i deres søken etter rettferdighet.

Lokale menneskerettighetsgrupper sier at minst 300 mennesker er drept siden uroen startet i april.

FN-delegasjonen dokumenterer i sin rapport en lang rekke alvorlige overgrep i Nicaragua, blant annet overdreven maktbruk, inkludert drap fra politiets side, tvungne forsvinninger, vilkårlige arrestasjoner og tortur.

Ortega, som ledet sandinistrevolusjonen mot diktatoren Anastasio Somoza i 1979, avviser funnene og kalte FN et instrument for terror, løgner og nederdrektighet.