Italia truer med å stanse innbetalingene til EU hvis ingen tar imot migranter

Menneskene om bord på kystvaktskipet Diciotti venter på å få gå i land i havnebyen Catania i Italia. Politiker Laura Boldrini besøker skipet 23. august. Hun har blitt møtt med sterke reaksjoner på hennes kamp for kvinners rettigheter og positive innstilling til innvandring.
Menneskene om bord på kystvaktskipet Diciotti venter på å få gå i land i havnebyen Catania i Italia. Politiker Laura Boldrini besøker skipet 23. august. Hun har blitt møtt med sterke reaksjoner på hennes kamp for kvinners rettigheter og positive innstilling til innvandring. Foto: Orietta Scardino / EPA / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visestatsminister Luigi Di Maio går inn for å stanse Italias innbetaling til EU, dersom ikke andre land tar imot migranter fra kystvaktskipet Diciotti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det italienske kystvaktskipet har i en uke ligget til kai på Sicilia med 177 migranter om bord. Regjeringen sa at ingen fikk forlate skipet, før flere EU-land sa seg villig til å ta sin del av migrantene.

Visestatsministeren sier at hans parti, Femstjernersbevegelsen, vil stemme for betalingsstopp, dersom ingen land vil dele belastningene. Det er foreløpig uklart om Ligaen, det andre partiet i koalisjonen, støtter dette utspillet.

Først torsdag fikk 27 barn i alderen 14–16 år lov til å gå i land. De yngste fikk grønt lys til å forlate skipet som følge av en rettskjennelse. 150 andre migranter og flyktninger må holde seg om bord, ifølge italienske medier.

Tyskland har mottatt en henvendelse om å ta imot noen av dem, men svaret lar vente på seg. Sverige har allerede avslått en lignende henvendelse. Innenriksdepartementet i Roma opplyser at EU-kommisjonen har innkalt til møte om saken fredag.

Italias sterkt høyreorienterte innenriksminister, Matteo Salvini, sier at alle om bord på kystvaktskipet er ulovlige innvandrere.