Meny

Pressen viser avsky mot Trump: – Han bryter totalt med idealet

USAs president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Donald Trump har over lang tid brukt skarp retorikk mot media. Torsdag går rundt 200 amerikanske aviser sammen for å vise avsky mot presidenten.

– Jeg skjønner behovet for å ta til motmæle mot Trump, som stadig øker intensiteten i angrepene mot pressen. Dette er en av mange måter å gjøre det på, men jeg er litt usikker på virkningen. Spørsmålet er om denne aksjonen vil overbevise Trumps tilhengerne, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til ABC Nyheter.

Rundt 200 amerikanske aviser og nyhetsbyråer går sammen om å forsvare pressefriheten og stå opp mot Donald Trumps aggressive karakteristikk av mediene.

The Boston Globe inviterte alle aviser og nyhetsbyråer over hele USA i forrige uke til å publisere en egen leder torsdag 16. august som en motreaksjon på president Trumps «skitne krig mot den frie pressen».

Mange av avisene valgte å publisere lederen allerede onsdag. En av dem er New York Times, som begynner med å beskrive hvordan høyesterett i 1964 bestemte at offentlig debatt er en politisk plikt, som i noen tilfeller vil inneholde skarpe angrep på myndigheter og offentlige personer.

– Retorikken er farlig

I 2018 kommer noen av de mest ødeleggende angrepene fra myndighetspersoner. Å kritisere mediene – for enten å underdrive eller overdrive saker, for å gjøre noe feil – er helt riktig. Nyhetsjournalister og redaktører er mennesker, og de gjør feil. Å rette disse feilene er en viktig del av jobben vår. Men å påstå at sannheter man ikke liker er «falske nyheter» truer livsnerven i et demokrati, skriver avisen.

– Vårt lands leder skal ikke gjøre det lettere for diktatorer å sjikanere og kneble journalister i land der pressefriheten fortsatt kun er en drøm, skriver Sun Sentinel.

– Ord har makt, og ingen har så mye her i USA som ordene til presidenten, skriver The Southern California News Group.

– Rettferdig, hard kritikk av pressen er ønsket velkommen og forventet, men angrep som karakteriserer den som «folkefiende» eller «farlig og syk» er verken hensiktsmessig eller ansvarlig, skriver The Center For Public Integrity.

Elin Floberghagen er bekymret for at Trumps retorikk sprer seg til andre land.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg mener retorikken som Trump bruker mot pressen er farlig og skadelig. Dessverre ser vi at denne type retorikk sprer seg. Blant annet er det et økende polarisert ordskifte i Norge, men også ellers i verden, sier Floberghagen.

Hun trekker frem et eksempel da Tsjekkias president Milos Zeman viste frem en kopi av en Kalashnikov (automatgevær red.anm) under en pressekonferanse i fjor.

Våpenkopien, med en spritflaske som magasin, ble vist fram som en spøk. Våpenkopien var merket «for journalister».

– Denne type måte å angripe en viktig del av demokratiet på, er farlig. Journalister er fortsatt et mål i svært mange land, påpeker Floberghagen.

Tsjekkias president Milos Zeman i fjor fram en våpenkopi, med spritflaske som magasin, merket «for journalister» Foto: Miroslav Chaloupka / AP

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener det nå er åpen gjensidig forakt mellom pressen og Trump.

– Først var media bare veldig kritisk til Trump. Nå er det åpen gjensidig forakt mellom media og Trump. Såkalt «mainstream-media» - altså New York Times, Washington Post, CNN, NBS, med flere, føler en kulturell avsky for det han representerer i stil og innhold, sier han til ABC Nyheter.

Aktuelt: Donald Trump ble rasende da Melania så på en TV-kanal han misliker

– Har bygget opp Trumps image som en kulturell kriger

Samtidig mener USA-forskeren at media har hatt stor glede av Trump.

– Han byr på nyheter og underholdning på en og samme tid. Han er konfliktsøkende og snakker i «sound bites» og holder på publikum, fordi han alltid kan komme til å si og gjøre noe, som gir klikk og høye seertall. Som CBS’ Les Moonves sa: «Trump er kanskje ikke bra for Amerika, men pokker så bra for CBS».

– Hva synes du om retorikken som Trump bruker mot pressen?

– Mens andre presidenter typisk kritiserte enkeltmedier for journalistikken deres, hamrer Trump løs mot hele media som moralsk forfalne. Å kritisere media er et karaktertrekk ved Trump som politiker, mener Mjelde, som omtaler Trumps retorikk som klassisk populisme.

Videre sier postdoktoren at dekningen av Trump er negativ, men ikke skadelig for ham.

– Han setter de andre i skyggen, kan innta offerrollen og ta tilbake, og fansen liker når han slår tilbake mot media, fordi de føler media ser ned på dem også. Kritiske medier har vært med å bygge opp Trumps image som autentisk og hardtslående, som en kulturell kriger. Så Trump har mye å takke media for, understreker Mjelde.

– Hvorfor tror du pressen velger å gjøre dette?

– Fordi han bryter totalt med medias ideal om en faktabasert offentlig debatt. Trump blir gang på gang ble tatt i å tale usant uten å betale noen som helst pris for det.

– Misbruker sitt embete til å demonisere den frie pressen

Mjelde påpeker videre at journalister frykter for sin egen sikkerhet på Trumps folkemøter

– Han kaller pressen «folkets fiende». Mediainstitusjoner føler dermed at han angriper pressefriheten. Men da er viktig å huske på at amerikansk media har sterk lovbeskyttelse og en stor plattform (seg selv) å forsvare seg fra, til forskjell fra autoritære regimer.

– Trumps angrep bidrar til å undergrave medias legitimitet og fører trolig til ytterligere mistillit til media – en tillit som ikke har vært der på mange tiår, spesielt på republikansk side, sier han til ABC Nyheter.

Også aviser i Danmark har hengt seg på oppropet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Politiken skriver at de ikke har medlidenhet med amerikanske medier, men at de er bekymret over at Trump «misbruker sitt embete til å demonisere den frie pressen».

Ikke alle valgte å delta i den koordinerte kampanjen, skriver nyhetsbyrået AP. Blant annet skriver The Wall Street Journal at Trump har ytringsfrihet på lik linje som alle hans mediefiender.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært