Tunisia med like arverettigheter for menn og kvinner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tunisias president Beji Caid Essebsi kunngjorde mandag planer om å legge fram et lovutkast som skal gi kvinner de samme arverettighetene som menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med mange muslimske land sier tunisisk lov i dag at menn skal arve det dobbelte av hva en kvinne av samme slektskap gjør. Under en TV-sendt tale på Tunisias kvinnedag mandag foreslo presidenten å gjøre like arverettigheter til en del av loven.

Debatten om like arverettigheter er en av de hissigste blant diskusjonene rundt en rekke sosiale reformer som debatteres i landet.

– Som alle tunisieres president er det min plikt å samle, ikke splitte, sa Essebsi.

Like etter uttalelsen samlet rundt to tusen mennesker seg i hovedstaden Tunis for å feire.

– Vi har kommet tilbake på gaten for likestilling, ropte de i kor mens de bar på bannere og vaiet med det tunisiske flagget.

Lovendringen vil fortsatt la tunisiere få dele opp arven slik de selv ønsker i sine testamenter, men den nye loven skal gjelde for testamenter der det ikke er gjort spesifikke bestemmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget skal legges fram for nasjonalforsamlingen i oktober, ifølge presidenten.

Flere av motstanderne hevder menn må arve mer siden de har forsørgeransvaret for sine familier. Men ifølge et av medlemmene i organisasjonen for kvinnelige demokrater er dette et feil bilde av dagens Tunisia.

– I disse dager har kvinnene ansvar for foreldrene sine og for familien. Mannen er ikke lenger den eneste ansvarlige eller lederen av familien, derfor må loven tilpasse seg denne endringen, sier Hlima Jouini.