Amnesty anklager EU for at mennesker på vei til Europa drukner i Middelhavet

En migrant svømmer mot et redningsskip utenfor kysten av Libya torsdag i forrige uke. En spansk frivillig organisasjon, Open Arms, reddet 87 mennesker i en dramatisk operasjon midt på natten. Foto: Valerio Nicolosi / AP / NTB scanpix
En migrant svømmer mot et redningsskip utenfor kysten av Libya torsdag i forrige uke. En spansk frivillig organisasjon, Open Arms, reddet 87 mennesker i en dramatisk operasjon midt på natten. Foto: Valerio Nicolosi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International anklager EU-land, spesielt Italia, for å ha bidratt til det høye antallet mennesker som har druknet i Middelhavet i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har 1.514 flyktninger og migranter omkommet mens de har forsøkt å krysse Middelhavet for å komme til Europa. I juni ble det registrert 564 dødsfall, noe som er ny månedsrekord. I juli omkom ytterligere 157 mennesker.

Økningen har skjedd samtidig som færre mennesker på flukt fra fattigdom, krig og forfølgelse har greid å ta seg levende til Europa via ruten til Italia.

Amnesty International mener at økningen blant annet skyldes politikken til den nye høyrepopulistiske regjeringen i Roma, som har gjort det vanskeligere å drive redningsoperasjoner i Middelhavet.

– Noen dødsfall langs denne farlige ruten er uunngåelige så lenge smuglere tvinger folk til å reise i overfylte båter som ikke er sjødyktige, uten mat, vann, sikkerhetsutstyr og tilstrekkelig drivstoff om bord. Men den siste økningen i antall dødsfall på sjøen kan ikke bare avvises som uunngåelige uhell, heter det i en ny Amnesty-rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsfartøy straffes

Italias nåværende regjering ble innsatt 1. juni. Den består av det ytterliggående høyrepartiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen. For å hindre at afrikanere og folk fra Midtøsten tar seg sjøveien til Europa, har Italia nektet flere redningsfartøy å legge til kai. Myndighetene har også konfiskert skip som tilhører frivillige organisasjoner.

Malta har fulgt den samme linjen.

Dette har gjort lete- og redningsoperasjoner «upålitelige, uforutsigbare og straffbare», ifølge Amnesty.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen peker dessuten på EUs støtte til den libyske kystvakten, som tvinger båter tilbake til Nord-Afrika, noe som også gjør redningsarbeidet vanskeligere.

Tysk-spansk avtale

Onsdag ble det kjent at Tyskland og Spania er blitt enige om at Tyskland skal kunne sende noen asylsøkere tilbake til Spania. Avtalen skal tre i kraft 11. august, ifølge en talskvinne for innenriksdepartementet i Berlin.

Tyskland forsøker å forhandle fram lignende avtaler med Hellas og Italia.

Statsminister Angela Merkel reiser i helgen til Spania for å diskutere innvandring og asylpolitikk med sin spanske kollega Pedro Sanchez. Samtalene er uformelle og foregår i en nasjonalpark i nærheten av Sevilla.