Sverige sier nei takk til mer hjelp utenfra til brannslukking

En skogsmaskin brukes i arbeidet med å etablere en branngate ved Färila i Sverige. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix
En skogsmaskin brukes i arbeidet med å etablere en branngate ved Färila i Sverige. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen i Sverige betegnes fortsatt som eksepsjonell, men nye tilbud om hjelp blir nå avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske brann- og redningsmyndigheter (MSB) har bygd opp en beredskap som fungerer, og derfor vil man takke nei til nye tilbud om bistand fra utlandet. Dette sier MSB-sjef Anneli Bergholm Söder etter en gjennomgang av det overordnede bildet fredag.

– Dette kan selvsagt endre seg. Men for ikke å binde opp styrker som trengs bedre andre steder, sier vi foreløpig nei flere fly, helikoptre og bakkemannskaper, sier Bergholm Söder.

Finland bistår

Sverige har likevel takket ja til bistand fra Finland, som inntil nå har hatt hendene fulle med egne skogbranner. Nå er situasjonen bedre, og Finland kan hjelpe sine naboer, sier innenriksminister Kai Mykkänen, ifølge Finlands statskringkaster YLE.

Prognosen for de pågående brannene blir betegnet som stabil. Dette gjelder alle de sterkest rammede områdene. I Kårböle i Gävleborg krysset brannen torsdag en sperrelinje, men ble stanset av vannbombefly. Fire fly fortsatte fredag å drukne denne strekningen med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Base i Örebro

Deretter vender de fire tilbake til sin base i Örebro, i påvente av nye oppdrag i det sørlige Sverige. Frankrike har to Catalina-fly på plass, det samme har Portugal. Et vannbombefly fra Tyrkia er på vei og vil lande lørdag eller søndag.

På bakken har Sverige hjelp fra rundt 250 mannskaper fra Polen, Tyskland, Frankrike og de nordiske nabolandene.

– Det vi frykter mest, er en ny, stor brann. Temperaturen i det sørlige Sverige er svært høy, sier brannekspert Peter Arnevall fra MSB.