USA: 57 småbarn gjenforent med familien

Dette bildet fra 21. juni viser migrantbarn ved en katolsk organisasjon som driver et barnehjem i Cutler Bay i Florida. Det er ukjent om barna på bildet er gjenforent med foreldrene.
Dette bildet fra 21. juni viser migrantbarn ved en katolsk organisasjon som driver et barnehjem i Cutler Bay i Florida. Det er ukjent om barna på bildet er gjenforent med foreldrene. Foto: Brynn Anderson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 57 av 103 barn under fem år som ble tatt fra foreldrene på USAs grense til Mexico, er levert tilbake, opplyser Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trumps administrasjon har fått massiv kritikk for praksisen med å pågripe alle dem som krysser grensa ulovlig, og å ta barna fra foreldrene.

Presidenten ga 20. juni etter og erklærte en stans i familieseparasjonene som hadde pågått siden april. Siden har regjeringen vært under intenst press på hjemmebane for å gjenforene nesten 3.000 barn med familiemedlemmer.

En føderal domstol ga myndighetene frist til tirsdag denne uka med å levere alle barn under fem år tilbake til foreldrene.

Resten av barna må gjenforenes med foreldrene innen 26. juli, ifølge rettsordren. Det dreier seg om mellom 2.000 og 3.000 barn over fem år.

Les også: Dommer i California avviser Trumps plan for migrantfamilier

Over ett år

Regjeringen overholdt ikke den første fristen, og torsdag var 46 av de minste barna fremdeles skilt fra foreldrene, ifølge en felles uttalelse fra helse-, justis- og sikkerhetsministrene torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv av småbarna har foreldre som allerede er deportert fra USA. De øvrige barna holdes igjen enten fordi myndighetene ikke har fastslått foreldrenes identitet, eller på grunn av bekymringer knyttet til foresatte som oppgis å ha begått alvorlige forbrytelser.

Ett av barna under fem år har vært i myndighetenes forvaring i over ett år fordi de ikke vet hvor forelderen befinner seg, mens forelderen til et annet barn har en smittsom sykdom, ifølge departementet for innenlands sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Laura Bush anklager Trump for grusom innvandringspolitikk

10.000 enslige barn

Alle de 46 barna under fem år forblir i myndighetenes omsorg inntil videre. Helsedepartementet sier de vil prøve å finne slektninger eller fosterhjem de kan plasseres i. Det gjelder for øvrig de over 10.000 enslige barna som har kommet til USA uten voksne familiemedlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det amerikanske folk ga denne regjeringen mandat til å få en slutt på lovløsheten på grensa, og president Trump holder løftet om å gjøre nettopp det, sier helseminister Alex Azar, sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen og justisminister Jeff Sessions i den felles uttalelsen.

Les også: Trump har undertegnet direktiv som skal hindre at migranter fratas barn

Asylsøkere

Trumps selverklærte nulltoleranse mot innvandring innebærer at alle som krysser grensa ulovlig, straffeforfølges og fengsles i påvente av tvangsretur. De fleste av de mange tusen det gjelder, har flyktet fra vold i Mellom-Amerika og reiser nordover for å søke asyl.

Siden Trump ga etter for nasjonalt og internasjonalt press, har mange av foreldrene som har fått igjen ungene sine, blitt sluppet ut av varetekt og påført elektronisk fotlenke og meldeplikt.

– Våre departementers grundige sikkerhetsklareringsprosedyrer har bidratt til å hindre at et barn gjenforenes med en påstått drapsmann, en person dømt for barnemishandling, eller en person som ikke er barnets forelder, heter det i uttalelsen fra ministrene.