Reuters-journalister tiltalt etter å ha dekket rohingya-krisen i Myanmar

Siden 25. august i fjor har anslagsvis 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine.
Siden 25. august i fjor har anslagsvis 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Foto: Bernat Armangue / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

To journalister fra det britiske nyhetsbyrået Reuters er i Myanmar tiltalt for å ha skaffet seg hemmelige dokumenter da de dekket rohingya-krisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) tiltales etter Myanmars lov om statshemmeligheter. Loven forbyr å viderebringe informasjon som kan brukes mot staten eller regjeringen.

De to journalistene, som begge er myanmarske statsborgere, har erklært seg ikke skyldig. De sier at de kun har gjort jobben sin ved å dekke en massakre på rohingya-muslimer. De to jobbet med en sak om drapene på ti rohingyaer i landsbyen Inn Din under militæroffensiven i delstaten Rakhine i fjor høst.

– Vi avslørte saken ved å undersøke etter journalistiske, etiske prinsipper. Vi gir ikke opp, sa Wa Lone til journalister utenfor rettssalen etter et møte i retten i Yangon mandag.

Ifølge journalistene selv ble de lurt inn i en felle av politiet. Under møtet i retten bekreftet en politibetjent at han ble beordret til å lure journalistene.

Dersom journalistene kjennes skyldig i lovbruddet, risikerer de 14 års fengsel. De har allerede sittet varetektsfengslet siden desember i fjor.