Norge invitert inn i Macrons nye intervensjonsstyrke

Frankrikes president Emmanuel Macron tok fredag imot statsminister Erna Solberg ved Élyséepalasset i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron tok fredag imot statsminister Erna Solberg ved Élyséepalasset i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert Norge til å bli med i den nye militære intervensjonsstyrken han har tatt initiativ til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle er velkomne, sa Macron til NTB da han møtte pressen sammen med statsminister Erna Solberg fredag kveld.

På pressekonferansen bekreftet Solberg at Frankrike har invitert Norge til å bli med i det nye initiativet.

– Vi ser på det. Vi er positive, sa Solberg.

Ifølge henne er saken fortsatt oppe til diskusjon. Norge har ikke tatt endelig stilling til invitasjonen og håper nå på flere detaljer om hva samarbeidet egentlig skal gå ut på, og hva Norges rolle i det eventuelt skal være.

– Men vi har som generell tilnærming at vi prøver å delta der vi kan, sa Solberg.

Macron lanserte ideen i den store talen om europapolitikk han holdt ved Sorbonne i fjor. Tanken har vært å opprette et «europeisk intervensjonsinitiativ».

Franskmennene har vært spesielt opptatt av å få med seg land som er i stand til å rykke ut på kort varsel. Styrken skal blant annet kunne settes inn i humanitære kriser. Det er også avklart at styrken formelt skal holdes utenfor EU.

Så langt har i alt åtte land sagt ja til å bli med, i tillegg til Frankrike. De åtte er Belgia, Danmark, Estland, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia og Tyskland.