Putin: Krim ikke på dagsorden for møtet med Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt kan drøftes på toppmøtet med USAs president Donald Trump, unntatt Krim. Krim er nemlig en udelelig del av Russland, heter det fra Kreml.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin har «gjentatte ganger sagt og forklart at Krim ikke kan og aldri vil være på dagsorden, fordi Krim er en udelelig del av Russland», sa Putins talsmann Dmitrij Peskov til pressen mandag.

– Alle andre temaer er temaer der det er enighet eller der det vil være diskusjon hvor det er mulig å finne kontaktpunkter, sier Peskov.

Trump ville før helgen ikke avvise at han kunne komme til å anerkjenne Russlands anneksjon av det ukrainske området når han møter Putin i Finland 16. juli. Da han ble spurt om han vurderte dette, svarte han bare: Vi får se.

Men mandag gjorde Det hvite hus det likevel helt klart at USA ikke anerkjenner den russiske annekteringen av Krim, og at sanksjonene forblir på plass til okkupasjonen er over.

– Vi anerkjenner ikke Russlands forsøk på å annektere Krim. Vi er enige om å være uenige, og sanksjonene blir på plass til Russland returnerer halvøya til Ukraina, sa Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders.

Muligheten for at Trump ikke ville stadfeste USAs motstand mot annekteringen, har vakt bekymring i Europa i forkant av NATO-toppmøtet 11. juli, få dager før toppmøtet med Putin.