FN: 270.000 drevet på flukt fra kamper sør i Syria

270.000 mennesker har de siste ukene flyktet fra regjeringsstyrkenes framrykking i Daraa-provinsen sør i Syria, ifølge UNHCR. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix
270.000 mennesker har de siste ukene flyktet fra regjeringsstyrkenes framrykking i Daraa-provinsen sør i Syria, ifølge UNHCR. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrkenes frammarsj sør i Syria har drevet 270.000 sivile på flukt de siste ukene, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske regjeringsstyrker og alliert milits innledet 19. juni en stor offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Daraa-provinsen, støttet av russiske kampfly.

– Vi forventet at 200.000 mennesker i det sørlige Syria ville flykte, men antallet har på rekordtid passert 270.000, forteller en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Mohammad Hawari.

Erobrer landsbyer

Regjeringsstyrkene har de siste dagene tatt kontroll over en rekke landsbyer i provinsen, etter å ha framforhandlet avtaler med opprørerne og lokale myndigheter, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge den syriske eksilgruppa er avtalene forhandlet fram med bistand fra russisk militærpoliti, via lokale meklere.

Avtalene innebærer at Assad-regimet nå kontrollerer rundt 60 prosent av provinsen.

Les også: FN blir værende på Golanhøydene i ytterligere seks måneder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende avtale

Ifølge SOHR forhandles det også om et mer omfattende russisk forslag til avtale for Daraa. Dette forslaget innebærer at opprørerne i provinsen gir fra seg tunge våpen, og at syriske regjeringsstyrker tar kontroll over grenseovergangene til Jordan samt grensa mot den israelskokkuperte delen av Golanhøydene.

Avtalen sikrer også at flyktningene kan vende hjem, mot garantier om at russisk militærpoliti sørger for sikkerheten deres.

Avhoppere fra de syriske regjeringsstyrkene, som har sluttet seg til opprørerne, eller syrere som ikke har møtt opp til førstegangstjeneste, får seks måneders frist til melde seg for militærtjeneste, heter det videre i forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne er splittet i synet på forslaget til avtale og enkelte grupper stoler ikke på at Russland og Assad-regimet vil holde sin del, ifølge SOHR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Assads triumf i Syria

Golan-høydene

Mange av dem som har flyktet fra Daraa de siste ukene, har tatt veien vestover til Quneitra-provinsen, der Golanhøydene ligger.

Israel akter ikke å ta imot flyktningene, men israelske soldater har fraktet telt og tonnevis med mat og medisiner over grensa.

Ifølge ubekreftede meldinger skal Russland ha forhandlet fram en avtale med Israel om at iranske eller iran-støttede militssoldater ikke vil delta i den syriske offensiven og nærme seg Golanhøydene.

Verken Israel eller Jordan har for øvrig større innvendinger mot at Assad-regimet tar kontroll over Daraa og driver islamistiske opprørere ut av provinsen og lenger vekk fra egne grenser.