McDonalds og Burger King bøtelagt for brudd på plastforbud i India

En mann samler inn plast og andre resirkulerbare materialer fra stranda langs Arabiahavet i Mumbai i India. Bildet er tatt 4. juni. Foto: AP / NTB scanpix.
En mann samler inn plast og andre resirkulerbare materialer fra stranda langs Arabiahavet i Mumbai i India. Bildet er tatt 4. juni. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Starbucks og hurtigmatgigantene McDonalds og Burger King er blant en rekke selskaper som er ilagt bøter for brudd på forbudet mot engangsplast i Mumbai i India.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbudet, som trådte i kraft lørdag, forbyr all bruk av engangsplast som eksempelvis handleposer, bestikk, sugerør, kopper og flasker under en viss størrelse.

Selskaper og innbyggere som bryter forbudet, risikerer å bli ilagt bøter tilsvarende 600 kroner første gang de bryter forbudet, og bøter tilsvarende 3.000 kroner og i verste fall tre måneder fengsel dersom de bryter forbudet flere ganger.

Om lag 250 indiske tjenestemenn, som er ikledd blå uniformer og har fått kallenavnet «Mumbais anti plast-tropp», har fått i oppdrag å gjennomføre inspeksjoner rundt om i kystbyen med 20 millioner innbyggere.

Aktuelt: Bærepose-bruk i Tyskland faller kraftig

Nidhi Choudari, som har fått ansvaret med å håndheve forbudet, sier det er samlet inn over 78.000 kroner i bøter bare i løpet av de tre første dagene. Til sammen er 132 butikker og restauranter ilagt bøter, deriblant flere som tilhører Burger King, McDonalds og Starbucks.

– Alle ble ilagt bøter for å bruke forbudte plastsugerør, engangsbestikk og lignende, sier hun.

Aktuelt: Nå vil EU forby q-tips, sugerør og plastbestikk

Håpet er at forbudet skal bidra til å rydde gatene og strendene i handelsbyen Mumbai, som i likhet med mange andre byer i India preges av høye fjell av plastavfall.

Plastsøppelet har blant annet fått skylda for å blokkere deler av Mumbais avløpssystem og bidra til flommene som inntreffer under monsunsesongen.

Statsminister Narendra Modi har kunngjort et mål om å gjøre India fritt for engangsplast innen 2022, og flertallet av Indias 29 delstater har allerede innført helt eller delvis forbud. Forbudet blir imidlertid sjelden håndhevet.

Aktuelt: Kina planlegger «polar silkevei» gjennom Arktis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært