FN-ekspert kritiserer fattigdom i USA

Mange amerikanere protesterer selv mot fattigdommen i USA, her ved en protest lørdag utenfor Kongressen. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
Mange amerikanere protesterer selv mot fattigdommen i USA, her ved en protest lørdag utenfor Kongressen. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ble fredag kritisert i FNs menneskerettighetsråd for utstrakt fattigdom, bare noen dager etter at USA meldte seg ut av organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store ulikheten i inntekt i USA kan bare bli verre av Trump-administrasjonens skattekutt, sa Philip Alston da han fredag la fram sin rapport om fattigdom i USA for Menneskerettighetsrådet i Genève.

– På den andre siden av spekteret lever 40 millioner amerikanere i fattigdom, hvorav 18,5 millioner i ekstrem fattigdom. I tillegg befinner et stort antall middelklasseamerikanere seg på randen. 40 prosent av den voksne befolkningen sier de ikke ville klare 400 dollar i uforutsette utgifter, sa Alston.

Dagen før Alston, som selv er jussprofessor fra New York, la fram rapporten, kalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley den «villedende og politisk motivert».

Haley kritiserer

– Det er grunnleggende latterlig av FN å undersøke fattigdom i USA, sa hun og la til at FN heller burde fokusere på land som er verre stilt. Tidligere i uka kunngjorde hun at USA trekker seg fra rådet, som hun kalte en «partiskhetens kloakk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alston kommenterte Haleys uttalelser da han uttrykte sin bekymring for fattigdommen i USA.

– Når det først er tale om kloakk, viser min rapport til det jeg selv observerte i Alabama, der kloakk flommet inn i hagene til folk som aldri ville ha råd til 30.000 dollar til egne septiktanker i et område som ligger like ved delstatsadministrasjonen, sa han.

Ikke bare USA

Alston avviste at han bare plukket på USA, og sa at hans kontor hadde undersøkt mange andre land, for eksempel i en nylig rapport om Venezuela.

– Når et av verdens rikeste land gjør veldig lite med det faktum at 40 millioner av landets borgere lever i fattigdom, er det helt på sin plass å bli undersøkt, sa han om USA.

Han anbefalte å styrke den demokratiske prosessen, undersøke om et rimelig skattenivå kunne brukes til å bedre amerikanernes sosiale status, og tilby amerikanerne et helsesystem av lignende type som alle andre utviklede land har.

– Det ville berge millioner av mennesker ut av fattigdom, spare penger til akutt legehjelp, øke sysselsettingen og generere en sunnere og mer produktiv arbeidsstyrke, sa han.