Internasjonale organisasjoner får reise til voldsherjede Nicaragua

Regjeringsfiendtlige demonstranter marsjerer i protest mot president Daniel Ortega i Nicaragua. De holder opp bokstavene til det spanske ordet «justicia», som på norsk betyr «rettferdighet». Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix
Regjeringsfiendtlige demonstranter marsjerer i protest mot president Daniel Ortega i Nicaragua. De holder opp bokstavene til det spanske ordet «justicia», som på norsk betyr «rettferdighet». Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen sier de har fått grønt lys til å reise til Nicaragua for å granske voldsbølgen som har rammet landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein bekrefter at de har mottatt en invitasjon fra president Daniel Ortegas regjering. Også EU skal ha mottatt en invitasjon.

De to organisasjonene ønsker å reise ned for både å granske situasjonen, samt støtte forsøkene på gjenopprette roen i landet.

Voldsbølgen har nå vart i to måneder. Tirsdag måtte store politistyrker og regjeringsvennlig milits rykke inn i byen Masaya for å slå ned et opprør mot presidenten og hans regime. Ifølge Det nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (CENIDH) ble minst 6 mennesker drept og 34 såret.

Colombias president Juan Manuel Santos ba onsdag Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) gripe inn i Nicaragua og gjøre det de kan for å sikre at «denne orkanen ikke fortsetter å vokse og fører til flere ofre».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uroen blusset opp 18. april da Ortega kunngjorde reformer som ville føre til kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt. Presidenten trakk senere reformene, men protestene mot ham og kona, visepresident Rosario Murillo, har fortsatt.

Den katolske kirken i Nicaragua har gjort flere forsøk på å megle mellom opposisjonen og regjeringen i Nicaragua, men har ikke lykkes med å få slutt på voldshandlingene som har kostet over 200 mennesker livet.

Aktuelt: Harde sammenstøt i sandinistenes gamle høyborg