Video opprører USA:Grensepatruljen kjører ham rett ned: – Jeg skjønte at de forsøkte å treffe meg!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her meier grensepatruljen i Arizona den 34 år gamle indianeren rett ned utenfor hans eget hus – og kjører videre uten å sjekke om han er skadet. Politiet og FBI etterforsker saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De bare kjørte meg rett ned, bror! bryter Paulo Remes forskrekket ut der han åpenbart ligger fortørnet på bakken foran huset sitt i reservatet til stammen Tohono O'odham Nation syd i Arizona.

– Jeg skjønte at de forsøkte å treffe meg!

Remes ble etter påkjørselen behandlet for lettere skader ved et lokalt sykehus.

Området i Arizona ligger langs grensen mellom USA og Mexico. Det er en kjent inngangsport for ulovlige innvandrere, og benyttes hyppig av menneskesmuglere. Det er blant områdene president Donald Trump sterkt ønsker seg en mur – mot indianernes vilje. Stammen holder til på begge sider av grensen.

Samme sted ble tenåringen Bennett Patricio fra reservatet overkjørt og drept av en grensepatrulje i 2003, ifølge The Independent.

Les også: – Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilles fra hverandre

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– SUVen kom rett mot ham

Hendelsen skjedde sist torsdag da Remes ifølge eget utsagn sto på gårdsplassen sin, og var i ferd med å koble telefonen sin til øreplugger for å høre på musikk og snakke med kusinen sin.

Da han så SUVen fra USAs grensepatrulje komme rett mot ham, flyktet han ut i grusveien, snudde mobiltelefonen og satte på kameraet, fordi han skal ha ant hva som var i gjære.

– Jeg løp ut i veien foran huset mitt fordi jeg visste at de forsøkte å treffe meg.

– Jeg tror agenten antok at jeg var på fasttelefon, og ikke visste at jeg filmet, har han forklart etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der sto han i flere sekunder, før han ifølge videobildene blir meid rett ned av grensepatruljen, som bare kjører videre uten å stoppe.

Les også: Laura Bush anklager Trump for grusom innvandringspolitikk

Grensepolitiet: – Vil bistå på alle måter

Videoen har vekket betydelig harme i både tradisjonelle og sosiale medier. Overhode Edward D. Manuel i reservatet med 34.000 stammemedlemmer, karakteriserer videoen som «bekymringsfull».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sikkerheten og trivselen for allmennheten er vår nasjons topprioritet, og stammereservatets ledelse følger nøye med på dette området, sier han til Arizona Daily Star, melder blant andre britiske Daily Mail, som siterer nyhetsbyrået AP.

Både FBI og statlige justismyndigheter bistår etterforskningen.

Grensepolitiet er etter hendelsen kommet med følgende uttalelse:

– Vi anstrenger oss for å opptre ærefullt og med integritet i alle våre oppdrag. Vi tolererer ikke uakseptabel oppførsel hverken i eller utenfor tjeneste, og vil bistå på alle måter for å avdekke påstått ulovlig oppførsel fra vårt personell.

Les også: Trump setter inn soldater langs grensen mot Mexico

Trump skrøt av brutaliteten

Grensepatruljene har lenge blitt kritisert for røff oppførsel overfor innvandrere. Det siste året har de gått enda hardere til verks.

President Donald Trump sjokkerte i fjor med en tale til unge speidere, der han skrøt av at grensepolitiet under ham er blitt mer brutale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en sånn blodig slemhet. Talen burde vært sensurert, det burde vært store, svarte felter i den. Det som overrasker fortsatt, er slemheten og brutaliteten fra en mann som synes å bli veldig selvbegeistret av å være en politisk Rambo som er veldig klar og tydelig, uttalte USA-ekspert Kjell Terje Ringdal til ABC Nyheter da.

Les mer: Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Men 34 år gamle Paulo Remes er ikke innvandrer. Etter hendelsen sa han til Arizona Star:

– Jeg har det bra, jeg er bare litt forslått.

Interesseorganisasjonen for føderal og statlig grensepolitikk i reservatet, skrev på sosiale medier at det som fremstår som en bevisst påkjørsel, er nok et eksempel på hva innbyggerne i O'odham daglig opplever fra grensepatruljene. De hevder patruljene legger deres lokalsamfunn i ruin, og opptrer uforsiktig overfor liv.