Meny

Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump skryter av at grensepolitiet under ham er blitt mer brutale mot illegale innvandrere, som han hevder er rovdyr som voldtar og torturerer i hjel uskyldige amerikanske jenter.

Retorikk- og USA-ekspert Kjell Terje Ringdal er blant dem som har latt seg sjokkere av hva presidenten forleden sa i en tale til sine kjernevelgere.

– Det er en sånn blodig slemhet. Talen burde vært sensurert, det burde vært store, svarte felter i den. Det som overrasker fortsatt, er slemheten og brutaliteten fra en mann som synes å bli veldig selvbegeistret av å være en politisk Rambo som er veldig klar og tydelig. Jeg tror han er veldig begeistret for seg selv. Mannen trenger mer applaus enn mat, sier Kjell Terje Ringdal til ABC Nyheter.

Han er førstelektor ved Høyskolen Kristiania, der han underviser i samfunnspåvirkning og PR. Ringdal har også i snart 20 år vært rektor for de anerkjente Washington-seminarene som skolerer politikere og journalister i amerikansk politikk.

– Denne talen gjenspeiler hele presidentskapet og den politiske tilnærmingen til Trump. Sånn sett føyer den seg pent inn i rekken av hans politiske grunnreflekser, sier Ringdal.

Tirsdag talte Trump på et folkemøte for sine kjernevelgere i Yongstown i Ohio, staten som langt på vei la grunnlaget for hans valgseier.

Les og se hele talen her

– Rovdyr som torturerer vår vakre, uskyldige ungdom

Språkbruken i deler av talen ryster selv durkdrevne politikere. Trump skryter av hvor tøft og brutalt immigrasjonspolitiet behandler innvandrere etter at han ble president:

– Vi gjør det tøft. Jeg spurte en general om hvor tøft, og han svarte: «Du vil ikke vite hvordan, sir». Så så jeg en toller komme gående. Han var et monster. Jeg spurte generalen om han trodde jeg kunne vinne over den fyren i kamp, og han sa: «President, det tør jeg ikke en gang å tenke på». (…). Men våre folk er tøffere enn (innvandrerne). De er tøffere, sterkere, slemmere og smartere enn gjengene, sa presidenten, og utdypet:

– Rovdyr og kriminelle «aliens» (Trumps betegnelse på meksikanere, red. anm) som forgifter samfunnet vårt med narkotika, og utbytter våre vakre, vakre, uskyldige ungdommer, skal ikke finne en trygg havn i vårt land. Dere har hørt historiene som fortelles om disse udyrene:

– De bruker ikke våpen, det dreper for raskt, og er ikke smertefullt nok. Så de tar en ung, vakker jente på 15-16, og andre, og de kutter dem opp i småbiter for at de skal ha grusomme smerter før de dør. Dette er folkene vi har beskyttet så lenge, sa Trump, og forsikret at han skal gjenopprette lov og orden i amerikanske byer, som er for lovlydige borgere og ikke kriminelle og gjengmedlemmer «som vi ønsker til helvete ut av landet vårt».

– Trump er de forlattes Gud

USA-ekspert Kjell Terje Ringdal mener Trump har startet oppkjøringen til mellomvalget neste år. Da er det Kongressvalg, der republikanerne nå har flertall både i Senatet og Representantenes Hus. Får Demokratene flertall, ser det mørkt ut for presidenten.

Derfor frir Trump til de som stemte på ham sist, de som nærer en dyp mistro til politikerne som har herjet i Washington de siste 25 årene. Milliardæren og eiendomsmogulen har lovet at han skal tørke ut sumpen i hovedstaden; «drain the swamp». Forleden byttet han ut sump med «kloakk» i en melding på Twitter – og gjentok det senere på dagen til anslagsvis 30.000 speidergutter.

– Appellene går til de forlatte. Dette stemmer med refrengene til de frustrerte. Donald Trump er de forlattes Gud. Desto større avstand han tar til den etablerte politikken, og sjarmerer de som misliker og mistror politikk, desto større effekt har disse talene i den velgergruppen, sier Ringdal.

Les også : USA: Militæret bruker fem ganger så mye på Viagra som på transpersoner

– Appell til menneskers hevnlyst

– Det er en slags andakt for de frustrerte, og desto tydeligere han blir i å bruke et språk uten nyanser, desto tydeligere inntrykk gjør det. Det er ja eller nei, svart eller hvitt, skyldig eller uskyldig. Det er et slags jungelspråk som er lett å forstå. Det er klart hvem som er fiender, og hvem som er venner. Og det er grunnleggende et språk som er bygget på forakt for svakhet, sier Ringdal, og forklarer:

FORAKTER SVAKE: Forleden utestengte Donald Trum transpersoner fra det amerikanske forsvaret. – Det er nok et eksempel på det jeg sier om forakt for svakhet, og det som oppleves å være nyanserte holdninger, sier Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Trump mener at politikere må være sterke, de må straffe de slemme, de slemme må tas, de snille må overleve og få hjelpen de trenger.

Ifølge Ringdal frir presidenten til det mest primitive i mennesket.

– Når vi ser så brutalt språk med kniver, blod, voldtekt, de snille som tar de slemme, så er det en appell til menneskers hevnlyst. Den grunnleggende historien han forteller er om «sumpen» i Washington DC, og de udugelige politikerne, mens han kommer ridende inn på sin hvite hest med ladde pistoler full av handlekraft.

Ringdal mener Trump etter i flere måneder å ha lyttet til sine rådgivere, blir mer og mer seg selv: En mann som handler på instinkter – som er det han har lykkes med i forretningslivet, og førte ham til Det hvite hus.

– Han har ingen politisk erfaring eller bakgrunn. Han er kjent for å følge sine instinkter. Han tenker ikke med hodet, men med det lenger ned: Mageregionen. Han tenker bokstavelig talt nedrig. Jeg tror rådgiverne hans har dårlige dager. De møter en mann som er brutal, som slår hardt tilbake og sparker folk.

Les også: Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Frustrerte rådgivere

Donald Trumps offentlige mobbing og trakassering for å få hans egen justisminister Jeff Sessions til å si opp, er blitt svært dårlig mottatt i eget parti. En rekke fremtredende senatorer har rykket ut og forsvart Sessions, og bedt presidenten slutte. De sier også at dersom presidenten sparker Sessions, vil han neppe få støtte i Senatet for å utnevne en ny justisminister som vil sparke spesialetterforsker Robert Mueller – den tidligere FBI-direktøren som leder Russland-granskingen.

Ifølge The New York Times har også blant andre Det hvite hus' stabssjef’ Reince Priebus og «skyggepresident» og sjefsstrateg Stephen Bannon bedt Trump roe ned sin Twitter-kampanje mot Sessions, som nyter stor respekt. Mange frykter et Trump-opprør. Torsdag forsøkte hans nye kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci å helle olje på vannet ved å si at Trump egentlig ikke mente noe vondt med Twitter-angrepene - det er hans væremåte.

– Er det i ferd med å rakne, Ringdal? Flere av hans egne rådgivere går mot ham?

– Jeg ser The Washington Post sier det samme. Jeg møtte sjefredaktøren der i vår. Han sier de aldri har fått så mye lekkasjer som nå. Folk i administrasjonen tenker hele tiden alternativ karriere. De skjønner at «her kan vi ikke være». Administrasjonen henger ikke sammen. Den er frustrert. Så det er nok riktig: Det rakner på sett og vis.

Ringdal selv tror Trump vil sjangle seg frem til 2020. Det republikanske partiet har ingen interesse av å felle presidenten sin nå.

Les mer: Senatet-topp ber Trump stoppe mobbingen av Sessions

Forakt for svakhet

– De gjør iskalde vurderinger. Det er bedre å ha en merkelig president, enn å kaste sin egen. Men på bakrommet i det republikanske partiet diskuterer de hvordan komme ut av det. Hvordan skal de reorganisere, og få tilbake tilliten til politikken.

Onsdag sjokkerte Trump med plutselig via Twitter å erklære at transpersoner er uønsket i det amerikanske forsvaret, noe blant andre senator John McCain tok kraftig til motmæle på.

Han var jagerpilot under Vietnam-krigen, ble skutt ned og tilbragte nær seks år som krigsfange under brutale forhold. Under presidentkampanjen sa Trump at McCain i hans øyne ikke var krigshelt. Grunn: Han lot seg jo ta til fange.

– Det er nok et eksempel på det jeg sier om forakt for svakhet, og det som oppleves å være nyanserte holdninger, sier Ringdal.

– I jungeluniverset til Trump er transpersoner skummelt. Det er uplasserbart, er det mann eller kvinne? Det er legemliggjøringen av en utydelighet som han ikke tåler. Da må han igjen være tydelig. Den tydeligheten er det som opprører de flest av oss, som er normalt oppdratt, utdyper Ringdal, og legger til at Trump sparker nedover, på de svakeste.

Les mer: Trump peprer motstanderne med nye skjellsord

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Siste nytt
19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Populært