Meny

Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump skryter av at grensepolitiet under ham er blitt mer brutale mot illegale innvandrere, som han hevder er rovdyr som voldtar og torturerer i hjel uskyldige amerikanske jenter.

Retorikk- og USA-ekspert Kjell Terje Ringdal er blant dem som har latt seg sjokkere av hva presidenten forleden sa i en tale til sine kjernevelgere.

– Det er en sånn blodig slemhet. Talen burde vært sensurert, det burde vært store, svarte felter i den. Det som overrasker fortsatt, er slemheten og brutaliteten fra en mann som synes å bli veldig selvbegeistret av å være en politisk Rambo som er veldig klar og tydelig. Jeg tror han er veldig begeistret for seg selv. Mannen trenger mer applaus enn mat, sier Kjell Terje Ringdal til ABC Nyheter.

Han er førstelektor ved Høyskolen Kristiania, der han underviser i samfunnspåvirkning og PR. Ringdal har også i snart 20 år vært rektor for de anerkjente Washington-seminarene som skolerer politikere og journalister i amerikansk politikk.

– Denne talen gjenspeiler hele presidentskapet og den politiske tilnærmingen til Trump. Sånn sett føyer den seg pent inn i rekken av hans politiske grunnreflekser, sier Ringdal.

Tirsdag talte Trump på et folkemøte for sine kjernevelgere i Yongstown i Ohio, staten som langt på vei la grunnlaget for hans valgseier.

Les og se hele talen her

– Rovdyr som torturerer vår vakre, uskyldige ungdom

Språkbruken i deler av talen ryster selv durkdrevne politikere. Trump skryter av hvor tøft og brutalt immigrasjonspolitiet behandler innvandrere etter at han ble president:

– Vi gjør det tøft. Jeg spurte en general om hvor tøft, og han svarte: «Du vil ikke vite hvordan, sir». Så så jeg en toller komme gående. Han var et monster. Jeg spurte generalen om han trodde jeg kunne vinne over den fyren i kamp, og han sa: «President, det tør jeg ikke en gang å tenke på». (…). Men våre folk er tøffere enn (innvandrerne). De er tøffere, sterkere, slemmere og smartere enn gjengene, sa presidenten, og utdypet:

– Rovdyr og kriminelle «aliens» (Trumps betegnelse på meksikanere, red. anm) som forgifter samfunnet vårt med narkotika, og utbytter våre vakre, vakre, uskyldige ungdommer, skal ikke finne en trygg havn i vårt land. Dere har hørt historiene som fortelles om disse udyrene:

– De bruker ikke våpen, det dreper for raskt, og er ikke smertefullt nok. Så de tar en ung, vakker jente på 15-16, og andre, og de kutter dem opp i småbiter for at de skal ha grusomme smerter før de dør. Dette er folkene vi har beskyttet så lenge, sa Trump, og forsikret at han skal gjenopprette lov og orden i amerikanske byer, som er for lovlydige borgere og ikke kriminelle og gjengmedlemmer «som vi ønsker til helvete ut av landet vårt».

– Trump er de forlattes Gud

USA-ekspert Kjell Terje Ringdal mener Trump har startet oppkjøringen til mellomvalget neste år. Da er det Kongressvalg, der republikanerne nå har flertall både i Senatet og Representantenes Hus. Får Demokratene flertall, ser det mørkt ut for presidenten.

Derfor frir Trump til de som stemte på ham sist, de som nærer en dyp mistro til politikerne som har herjet i Washington de siste 25 årene. Milliardæren og eiendomsmogulen har lovet at han skal tørke ut sumpen i hovedstaden; «drain the swamp». Forleden byttet han ut sump med «kloakk» i en melding på Twitter – og gjentok det senere på dagen til anslagsvis 30.000 speidergutter.

– Appellene går til de forlatte. Dette stemmer med refrengene til de frustrerte. Donald Trump er de forlattes Gud. Desto større avstand han tar til den etablerte politikken, og sjarmerer de som misliker og mistror politikk, desto større effekt har disse talene i den velgergruppen, sier Ringdal.

Les ogsåUSA: Militæret bruker fem ganger så mye på Viagra som på transpersoner

– Appell til menneskers hevnlyst

– Det er en slags andakt for de frustrerte, og desto tydeligere han blir i å bruke et språk uten nyanser, desto tydeligere inntrykk gjør det. Det er ja eller nei, svart eller hvitt, skyldig eller uskyldig. Det er et slags jungelspråk som er lett å forstå. Det er klart hvem som er fiender, og hvem som er venner. Og det er grunnleggende et språk som er bygget på forakt for svakhet, sier Ringdal, og forklarer:

FORAKTER SVAKE: Forleden utestengte Donald Trum transpersoner fra det amerikanske forsvaret. – Det er nok et eksempel på det jeg sier om forakt for svakhet, og det som oppleves å være nyanserte holdninger, sier Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Trump mener at politikere må være sterke, de må straffe de slemme, de slemme må tas, de snille må overleve og få hjelpen de trenger.

Ifølge Ringdal frir presidenten til det mest primitive i mennesket.

– Når vi ser så brutalt språk med kniver, blod, voldtekt, de snille som tar de slemme, så er det en appell til menneskers hevnlyst. Den grunnleggende historien han forteller er om «sumpen» i Washington DC, og de udugelige politikerne, mens han kommer ridende inn på sin hvite hest med ladde pistoler full av handlekraft.

Ringdal mener Trump etter i flere måneder å ha lyttet til sine rådgivere, blir mer og mer seg selv: En mann som handler på instinkter – som er det han har lykkes med i forretningslivet, og førte ham til Det hvite hus.

– Han har ingen politisk erfaring eller bakgrunn. Han er kjent for å følge sine instinkter. Han tenker ikke med hodet, men med det lenger ned: Mageregionen. Han tenker bokstavelig talt nedrig. Jeg tror rådgiverne hans har dårlige dager. De møter en mann som er brutal, som slår hardt tilbake og sparker folk.

Les også:  Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Frustrerte rådgivere

Donald Trumps offentlige mobbing og trakassering for å få hans egen justisminister Jeff Sessions til å si opp, er blitt svært dårlig mottatt i eget parti. En rekke fremtredende senatorer har rykket ut og forsvart Sessions, og bedt presidenten slutte. De sier også at dersom presidenten sparker Sessions, vil han neppe få støtte i Senatet for å utnevne en ny justisminister som vil sparke spesialetterforsker Robert Mueller – den tidligere FBI-direktøren som leder Russland-granskingen.

Ifølge The New York Times har også blant andre Det hvite hus' stabssjef’ Reince Priebus og «skyggepresident» og sjefsstrateg Stephen Bannon bedt Trump roe ned sin Twitter-kampanje mot Sessions, som nyter stor respekt. Mange frykter et Trump-opprør. Torsdag forsøkte hans nye kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci å helle olje på vannet ved å si at Trump egentlig ikke mente noe vondt med Twitter-angrepene - det er hans væremåte.

– Er det i ferd med å rakne, Ringdal? Flere av hans egne rådgivere går mot ham?

– Jeg ser The Washington Post sier det samme. Jeg møtte sjefredaktøren der i vår. Han sier de aldri har fått så mye lekkasjer som nå. Folk i administrasjonen tenker hele tiden alternativ karriere. De skjønner at «her kan vi ikke være». Administrasjonen henger ikke sammen. Den er frustrert. Så det er nok riktig: Det rakner på sett og vis.

Ringdal selv tror Trump vil sjangle seg frem til 2020. Det republikanske partiet har ingen interesse av å felle presidenten sin nå.

Les mer:   Senatet-topp ber Trump stoppe mobbingen av Sessions

Forakt for svakhet

– De gjør iskalde vurderinger. Det er bedre å ha en merkelig president, enn å kaste sin egen. Men på bakrommet i det republikanske partiet diskuterer de hvordan komme ut av det. Hvordan skal de reorganisere, og få tilbake tilliten til politikken.

Onsdag sjokkerte Trump med plutselig via Twitter å erklære at transpersoner er uønsket i det amerikanske forsvaret, noe blant andre senator John McCain tok kraftig til motmæle på.

Han var jagerpilot under Vietnam-krigen, ble skutt ned og tilbragte nær seks år som krigsfange under brutale forhold. Under presidentkampanjen sa Trump at McCain i hans øyne ikke var krigshelt. Grunn: Han lot seg jo ta til fange.

– Det er nok et eksempel på det jeg sier om forakt for svakhet, og det som oppleves å være nyanserte holdninger, sier Ringdal.

– I jungeluniverset til Trump er transpersoner skummelt. Det er uplasserbart, er det mann eller kvinne? Det er legemliggjøringen av en utydelighet som han ikke tåler. Da må han igjen være tydelig. Den tydeligheten er det som opprører de flest av oss, som er normalt oppdratt, utdyper Ringdal, og legger til at Trump sparker nedover, på de svakeste.

Les mer:  Trump peprer motstanderne med nye skjellsord

Populært