Kinas president tar avstand fra kortsiktig og egoistisk politikk

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Kinas president Xi Jinping under SCO- toppmøtet i Qingdao. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Kinas president Xi Jinping under SCO- toppmøtet i Qingdao. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping ber om mer internasjonalt samarbeid og en slutt på kortsiktig og egoistisk politikk som bestemmes bak lukkede dører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som verdens ledende demokratiske industriland har holdt G7-toppmøte i Canada, har Xi stått i spissen for et toppmøte i Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO), der blant annet Russland, India, Pakistan, Afghanistan og en rekke sentralasiatiske land er medlemmer.

– Vi burde avvise egoistisk, kortsiktig, trangsynt og lukket politikk. Vi må opprettholde reglene til Verdens handelsorganisasjon (WTO), støtte det multilaterale handelssystemet og bygge opp en åpen global økonomi, sa Xi i en tale søndag, dagen etter at G7-møtet endte med at USAs president Donald Trump trakk tilbake sin støtte til en felles erklæring.

SCO er en mellomstatlig organisasjon som har sikkerhetspolitisk samarbeid som hovedoppgave. Etter at gruppen ble dannet i 2001, er den blitt oppfattet som en motvekt til USA og andre vestlige lands innflytelse i Asia og Sentral-Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av diskusjonstemaene under møtet har vært om Iran, som nå har observatørstatus, skal bli fullverdig medlem. Russlands president Vladimir Putin sa lørdag at han støtter en slik utvidelse.

I en tale under toppmøtet kritiserte Putin også USAs skroting av atomavtalen med Iran. Han understreket at SCOs medlemsland er bekymret for beslutningen ettersom den vil kunne destabilisere situasjonen i regionen.