USA innfører sanksjoner mot flere iranske grupper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske finansdepartementet har satt flere statlige iranske organisasjoner på en sanksjonsliste og anklager dem for brudd på menneskerettighetene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltaket er amerikanernes nyeste forsøk på legge press på det iranske regimet. På listen står blant annet Hizbollah-bevegelsen og tre av dets ledere. Målet er å utestenge dem fra det globale finans- og handelssystemet.

– Hizbollah er en organisasjon som støttes av det iranske regimet og som trakasserer og angriper det iranske folket, heter det i en uttalelse fra finansdepartementet. Departementet viste blant annet til et syreangrep på kvinner som var upassende kledd i Isfahan, og andre voldelige angrep mot studenter som deltok i demonstrasjoner.

Ellers på listen har USA ført opp fengselet Teherans Evin, som huser politiske fanger, og to iranske embetsmenn som blant annet har vært involvert i blokkeringen av meldingstjenesten WhatsApp og Hanista Programing Group. Sistnevnte utvikler ifølge finansdepartementet en alternativ meldingstjeneste som muliggjør overvåking av innbyggerne som bruker dem.