Meny

Stormen Alberto vokser i Atlanterhavet

Stormen Alberto øker i styrke. Foto: Ho / AFP
Den tropiske stormen Alberto vokser i styrke ved Karibia og blir det første navngitte uværet som inntreffer under årets orkansesong i Atlanterhavet.

Sesongen starter dermed en uke tidligere enn det ekspertene har anslått.

Alberto dannet seg rundt 90 kilometer sør for Cozumel utenfor Yucatán-halvøya i Mexico, opplyser Miami-baserte National Hurricane Center (NCH).

Ifølge senteret vil Alberto slippe store mengder vann over deler av Cuba og Florida på vei nordover mot den amerikanske Golfkysten.

Ved 17-tiden norsk tid hadde den subtropiske stormen vindstyrke på 16 meter per sekund og beveget seg nordøstover med en fart på rundt ti kilometer i timen.

Det er ventet at stormen passerer østkysten av Yucatán-halvøya sent fredag, når den vestlige kysten av Cuba lørdag, går videre over golfkysten senere lørdag og nærmer seg de amerikanske delstatene Louisiana, Alabama og Mississippi mandag.

NCH skriver at de venter at Alberto «tiltar seg gradvis» i løpet av de neste tre døgnene, og at det er ventet at stormen slipper fra seg mellom 25 og 38 centimeter regn på vei over Yucatán og Vest-Cuba.

– Dette regnværet kan føre til livsfarlige jordskred og brå flomdannelser, skriver NHC.

Orkansesongen 2018 i Atlanterhavet starter offisielt 1. juni. Det er ventet at mellom 10 og 16 navngitte værsystemer rammer, blant dem orkaner og tropiske stormer, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Fjorårets sesong var spesielt ødeleggende, da orkanene Harvey, Irma og Maria var blant de ti orkanene som inntraff.

Populært