Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

Eric T. Schneiderman har saksøkt The Weinstein Company og fremstått som en tydelig figur i metoo-kampanjen. Nå anklages han selv for fysiske overgrep. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
Eric T. Schneiderman har saksøkt The Weinstein Company og fremstått som en tydelig figur i metoo-kampanjen. Nå anklages han selv for fysiske overgrep. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New Yorks statsadvokat Eric T. Schneiderman, som har vært en tydelig stemme i metoo-kampanjen, går av etter at fire kvinner anklaget ham for fysiske overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tidsskriftet The New Yorker forteller de fire kvinnene, som alle har hatt et forhold til Schneiderman, at statsadvokaten i delstaten New York skal ha slått dem og kvalt dem, ofte etter å ha drukket.

Etter at beskyldningene ble publisert, har Schneiderman valgt å trekke seg fra sin stilling. Han nekter samtidig for anklagene.

– Jeg har på privaten, i intime forhold, vært med på rollespill og andre seksuelle aktiviteter. Jeg har ikke overfalt noen. Jeg har ikke vært med på ufrivillig sex. Det er en linje jeg aldri ville ha krysset, sier statsadvokaten til The New Yorker.

– Vil forhindre meg

I en skriftlig uttalelse begrunner Schneiderman sin avgang.

– De seneste timene har alvorlige anklager, som jeg bestrider på det sterkeste, blitt rettet mot meg. Selv om disse anklagene ikke er relatert til mitt yrke eller det som skjer i embetet, vil de forhindre meg fra å lede kontorets arbeid i denne avgjørende perioden, skriver han.

Schneidermans oppsigelse trer i kraft med umiddelbar virkning.

– Noe måtte gjøres

To av kvinnene, Michelle Manning Barish og Tanya Selvaratnam, forteller åpent om det de hevder har vært mishandling fra Schneiderman, mens to anonyme kvinner forteller om lignende opplevelser.

– Da jeg fant ut at andre kvinner var blitt mishandlet av statsadvokat Schneiderman på lignende måter flere år før meg, tenkte jeg på hvem som ville bli den neste, og jeg skjønte at noe måtte gjøres, sier Selvaratnam.

– Jeg valgte å stå fram både for å beskytte kvinner som innleder et forhold til ham i framtiden, og for å skape oppmerksomhet rundt partnervold.

Saksøkte Weinstein

Schneiderman har vært en tydelig stemme i metoo-kampanjen. I februar saksøkte han, på vegne av delstaten New York, Hollywood-produsent Harvey Weinsteins selskap The Weinstein Company for ikke å ha beskyttet sine ansatte.

Tidligere denne måneden beordret statsadvokaten etterforskning av en tidligere henleggelse av en sak mot Weinstein i 2015.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden