Facebook – Frankenstein eller utopia?

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: Justin Sullivan / AFP

Gjennomtenkte politiske valg må gjøres for å forhindre at Facebook utvikles til et overvåkningsmonster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Bente Kalsnes
Førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Er Facebook like mektige som en stat? Hvordan brukes Facebook-dataene våre politisk? Er Mark Zuckerberg en potensiell presidentkandidat?

Dette er spørsmål mange har stilt seg i etterkant av Cambridge Analytica-skandalen som førte til at Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte stille skolerett til høring i det amerikanske Senatet.

Facebooks makt har omsider blitt tatt på alvor når misbruket har kommet for en dag.

«Noe må gjøres med Facebook» er i ferd med å utvikle seg til et slags globalt mantra, enten det er snakk om reguleringer, beskatning eller annen innblanding i Facebooks indre anliggende – som det heter når man snakker om nasjonalstater som ikke overholder internasjonale avtaler.

Nå som oppstyret rundt høringene har lagt seg, er likevel spørsmålene mange og ubesvarte. Men Mark Zuckerberg har kommet med tre innrømmelser i den siste tiden det er verdt å se ekstra nøye på angående Facebooks makt, ansvar og beslutningsprosesser:

Facebooks makt

«Facebook is more like a government than a traditional company,” he has said. “We have this large community of people, and more than other technology companies we’re really setting policies.»

Time

Facebook kan bygge opp eller rive ned forretningsmodeller som selskaper har bygget opp og kan forandre måten mennesker interagerer på. Facebook kan definere reglene for akseptert (og ikke minst uakseptert) adferd på plattformen, og fjerne innhold som bryter med reglene.

Men Facebook kan ikke kreve inn skatter og har ikke makt til å dømme eller fysisk straffe aktører som bryter reglene, slik stater kan – utenom å stenge dem ute fra kongeriket Facebook.

2018 har vært et tøft år for Facebooks omdømme.

19 år etter at boka «Code is Law» kom ut, har tittel bare blitt mer relevant siden de tidlige internett-årene. Lawrence Lessig, amerikansk professoren i rettsvitenskap ved Stanford University, skrev at kodene som cyberspace er bygget opp av, påvirker hvor enkelt det er å beskytte personvern eller å sensurere tale.

Kodene bestemmer også tilgangen til informasjon – hvem som kan se hva og dermed overvåke. Datakodene Facebook er bygd opp av, legger premissene for hvordan Facebook fungerer og hvordan mer enn to milliarder mennesker bruker plattformen.

Zuckerbergs optimistiske mantra har vært å bygge «community» og «connect the whole world», men Facebooks makt har omsider blitt tatt på alvor når misbruket har kommet for en dag, som for eksempel ved russisk påvirkning i demokratiske valg eller promotering av anti-Rohingya propaganda i Myanmar som utartet seg til etnisk rensning.

2018 har vært et tøft år for Facebooks omdømme, og hvor mange som har slettet Facebook-kontoen etter kampanje #DeleteFB, er uvisst.

Men Facebook er fremdeles ett av verdens største selskaper med en markedsverdi på rundt 550 milliarder dollar , og aksjeverdien steg fire prosent da selskapet la frem resultat for første kvartal i 2018.

Facebooks sentrale posisjon i mediemarkedet er i ferd med å endre seg.

Det ligger mye politisk og økonomisk makt i å være portvakt for hva slags innhold som får oppmerksomhet ved å gjøre justeringer på algoritmene som styrer nyhetsstrømmene og annonsene.

To uker etter høringene i det amerikanske Senatet er likevel Facebooks makt-situasjon tilsynelatende uforandret.

Les kommentaren: Den nordiske modellen er under angrep

Facebooks ansvar

Senator John Cornyn of Texas: You agree now that Facebook and other social media platforms are not neutral platforms but bear some responsibility for the content? “

MARK ZUCKERBERG: «I agree that we’re responsible for the content.»

Washington Post

Denne tonen er en helt annen enn det Facebook tidligere har stått for. Inntil nå har Zuckerberg hevdet at Facebook er et teknologi-selskap, ikke et medieselskap. Ved å insistere på at Facebook ikke har ansvaret for innholdet brukerne laster opp og publiserer på plattformen, har selskapet gått fri fra det kompliserte redaktøransvaret nyhetsmediene har hatt i flere århundre.

I mange land har Facebook blitt ett av de viktigste stedene hvor folk får med seg nyheter, og plattformen kan påvirke hvilke publikasjoner eller nyheter som får oppmerksomhet – og ikke minst hvor annonsekronene blir investert.

Facebook soper nå inn nær ¼ av alle reklamekronene for nett og mobil, noe som utgjorde nesten 40 milliarder dollar eller omlag 320 milliarder norske kroner i fjor.

Et selskap som tar beslutninger som påvirker mer enn 2 milliarder brukere verden over, har et stort ansvar.

Facebooks sentrale posisjon i mediemarkedet er i ferd med å endre seg, mye på grunn av debatten om «falske nyheter» og desinformasjon. Da Zuckerberg ble konfrontert med at desinformasjon spredt via Facebook kunne ha påvirket det amerikanske valgresultatet i 2016, hevdet Zuckerberg at det var «a pretty crazy idea».

Senere har Zuckerberg beklaget hans resolutte avvisning av propaganda via Facebook, og satt igang flere tiltak for å identifisere, moderere og slette innhold som bryter Facebooks retningslinjer. Men vet vi egentlig nok om hvordan Facebook modererer innhold og ivaretar ytringsfrihet? Nei.

Les kommentaren: Våre barn

Facebooks beslutningsprosesser

Zuckerberg: With a community of more than 2 billion people all around the world, in every different country, where there are wildly different social and cultural norms, it’s just not clear to me that us sitting in an office here in California are best placed to always determine what the policies should be for people all around the world. And I’ve been working on and thinking through: How can you set up a more democratic or community-oriented process that reflects the values of people around the world?

Vox

Måten Facebook tar beslutninger på, har fått ytterligere oppmerksomhet under høringene. Et selskap som tar beslutninger som påvirker mer enn 2 milliarder brukere verden over, har et stort ansvar.

Men hvem og hva vil Facebook prioritere høyest: brukere, annonsører eller fortsatt profittvekst?

Til og med Zuckerberg innrømmer nå at Facebook må bygge tillit, blant annet gjennom demokratisk legitimitet og ved å holdes til ansvar. Men maktfordelingsprinsippet gjelder ikke i Facebook, der er Zuckerberg enehersker over majoriteten av aksjene.

Flere har nå tatt til orde for at Facebook må samarbeide med myndigheter for å opprette uavhengige organ som kan gjøre egne granskninger av plattformen.

Men hvem og hva vil Facebook prioritere høyest: brukere, annonsører eller fortsatt profittvekst? Er hovedkundene brukerne som ønsker mest mulig personvern eller annonsører som ønsker størst mulig åpenhet og innsyn i brukerdata?

Zuckerberg har selv sagt at «My top priority has always been our social mission of connecting people, building community and bringing the world closer together. Advertisers and developers will never take priority over that as long as I’m running Facebook.» For å bygge tillit, må trolig Zuckerberg ta et tydelig valg mellom brukerne og annonsørene.

Les kommentaren: En politikk for lykke

Et urovekkende signal har kommet fra Facebook i etterkant av høringene som kan påvirke kvaliteten i Facebooks beslutningsprosesser:

Facebook har begrenset datatilgangen til plattformen (via Facebooks programmeringsgrensenitt eller API’et), og vil gi et lite utvalg forskere tilgang til dataene for å undersøke Facebooks rolle i samfunnet.

Det er ingen teknologisk «quick-fix» på Facebooks problemer.

Hensikten er å hindre datatilgangen til eksterne tredjeparter (slik som Cambridge Analytica utnyttet seg av), men også å styrke og bedre kontrollere Facebooks forretningsmodell, som er basert på tilgang til brukerdata.

Flere hundre internasjonale forskere, meg selv inkludert, har nå signert et opprop som kritiserer måten Facebook forholder seg til kritisk og uavhengig forskning. Forskning basert på etiske prinsipper er nødvendig både for å beskytte brukere og for å utvikle evidens-basert forskning om sosiale medier.

Hovedfokuset på teknologien fremfor de sosiale aspektene ved sosiale medier er ett av problemene plattformer som Facebook sliter med. Det er ingen teknologisk «quick-fix» på Facebooks problemer, men humanister og samfunnsviter som følger etiske regelverk, slik de vi har i Norge, må utvikle ny kunnskap om utfordringene i våre digitale nettverksamfunn.

Da må uavhengige forskere få tilgang til Facebooks data.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap
Siste nytt
02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36VerdenDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap
Populært