Facebook – Frankenstein eller utopia?

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: Justin Sullivan / AFP

Gjennomtenkte politiske valg må gjøres for å forhindre at Facebook utvikles til et overvåkningsmonster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Bente Kalsnes
Førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Er Facebook like mektige som en stat? Hvordan brukes Facebook-dataene våre politisk? Er Mark Zuckerberg en potensiell presidentkandidat?

Dette er spørsmål mange har stilt seg i etterkant av Cambridge Analytica-skandalen som førte til at Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte stille skolerett til høring i det amerikanske Senatet.

Facebooks makt har omsider blitt tatt på alvor når misbruket har kommet for en dag.

«Noe må gjøres med Facebook» er i ferd med å utvikle seg til et slags globalt mantra, enten det er snakk om reguleringer, beskatning eller annen innblanding i Facebooks indre anliggende – som det heter når man snakker om nasjonalstater som ikke overholder internasjonale avtaler.

Nå som oppstyret rundt høringene har lagt seg, er likevel spørsmålene mange og ubesvarte. Men Mark Zuckerberg har kommet med tre innrømmelser i den siste tiden det er verdt å se ekstra nøye på angående Facebooks makt, ansvar og beslutningsprosesser:

Facebooks makt

«Facebook is more like a government than a traditional company,” he has said. “We have this large community of people, and more than other technology companies we’re really setting policies.»

Time

Facebook kan bygge opp eller rive ned forretningsmodeller som selskaper har bygget opp og kan forandre måten mennesker interagerer på. Facebook kan definere reglene for akseptert (og ikke minst uakseptert) adferd på plattformen, og fjerne innhold som bryter med reglene.

Men Facebook kan ikke kreve inn skatter og har ikke makt til å dømme eller fysisk straffe aktører som bryter reglene, slik stater kan – utenom å stenge dem ute fra kongeriket Facebook.

2018 har vært et tøft år for Facebooks omdømme.

19 år etter at boka «Code is Law» kom ut, har tittel bare blitt mer relevant siden de tidlige internett-årene. Lawrence Lessig, amerikansk professoren i rettsvitenskap ved Stanford University, skrev at kodene som cyberspace er bygget opp av, påvirker hvor enkelt det er å beskytte personvern eller å sensurere tale.

Kodene bestemmer også tilgangen til informasjon – hvem som kan se hva og dermed overvåke. Datakodene Facebook er bygd opp av, legger premissene for hvordan Facebook fungerer og hvordan mer enn to milliarder mennesker bruker plattformen.

Zuckerbergs optimistiske mantra har vært å bygge «community» og «connect the whole world», men Facebooks makt har omsider blitt tatt på alvor når misbruket har kommet for en dag, som for eksempel ved russisk påvirkning i demokratiske valg eller promotering av anti-Rohingya propaganda i Myanmar som utartet seg til etnisk rensning.

2018 har vært et tøft år for Facebooks omdømme, og hvor mange som har slettet Facebook-kontoen etter kampanje #DeleteFB, er uvisst.

Men Facebook er fremdeles ett av verdens største selskaper med en markedsverdi på rundt 550 milliarder dollar , og aksjeverdien steg fire prosent da selskapet la frem resultat for første kvartal i 2018.

Facebooks sentrale posisjon i mediemarkedet er i ferd med å endre seg.

Det ligger mye politisk og økonomisk makt i å være portvakt for hva slags innhold som får oppmerksomhet ved å gjøre justeringer på algoritmene som styrer nyhetsstrømmene og annonsene.

To uker etter høringene i det amerikanske Senatet er likevel Facebooks makt-situasjon tilsynelatende uforandret.

Les kommentaren: Den nordiske modellen er under angrep

Facebooks ansvar

Senator John Cornyn of Texas: You agree now that Facebook and other social media platforms are not neutral platforms but bear some responsibility for the content? “

MARK ZUCKERBERG: «I agree that we’re responsible for the content.»

Washington Post

Denne tonen er en helt annen enn det Facebook tidligere har stått for. Inntil nå har Zuckerberg hevdet at Facebook er et teknologi-selskap, ikke et medieselskap. Ved å insistere på at Facebook ikke har ansvaret for innholdet brukerne laster opp og publiserer på plattformen, har selskapet gått fri fra det kompliserte redaktøransvaret nyhetsmediene har hatt i flere århundre.

I mange land har Facebook blitt ett av de viktigste stedene hvor folk får med seg nyheter, og plattformen kan påvirke hvilke publikasjoner eller nyheter som får oppmerksomhet – og ikke minst hvor annonsekronene blir investert.

Facebook soper nå inn nær ¼ av alle reklamekronene for nett og mobil, noe som utgjorde nesten 40 milliarder dollar eller omlag 320 milliarder norske kroner i fjor.

Et selskap som tar beslutninger som påvirker mer enn 2 milliarder brukere verden over, har et stort ansvar.

Facebooks sentrale posisjon i mediemarkedet er i ferd med å endre seg, mye på grunn av debatten om «falske nyheter» og desinformasjon. Da Zuckerberg ble konfrontert med at desinformasjon spredt via Facebook kunne ha påvirket det amerikanske valgresultatet i 2016, hevdet Zuckerberg at det var «a pretty crazy idea».

Senere har Zuckerberg beklaget hans resolutte avvisning av propaganda via Facebook, og satt igang flere tiltak for å identifisere, moderere og slette innhold som bryter Facebooks retningslinjer. Men vet vi egentlig nok om hvordan Facebook modererer innhold og ivaretar ytringsfrihet? Nei.

Les kommentaren: Våre barn

Facebooks beslutningsprosesser

Zuckerberg: With a community of more than 2 billion people all around the world, in every different country, where there are wildly different social and cultural norms, it’s just not clear to me that us sitting in an office here in California are best placed to always determine what the policies should be for people all around the world. And I’ve been working on and thinking through: How can you set up a more democratic or community-oriented process that reflects the values of people around the world?

Vox

Måten Facebook tar beslutninger på, har fått ytterligere oppmerksomhet under høringene. Et selskap som tar beslutninger som påvirker mer enn 2 milliarder brukere verden over, har et stort ansvar.

Men hvem og hva vil Facebook prioritere høyest: brukere, annonsører eller fortsatt profittvekst?

Til og med Zuckerberg innrømmer nå at Facebook må bygge tillit, blant annet gjennom demokratisk legitimitet og ved å holdes til ansvar. Men maktfordelingsprinsippet gjelder ikke i Facebook, der er Zuckerberg enehersker over majoriteten av aksjene.

Flere har nå tatt til orde for at Facebook må samarbeide med myndigheter for å opprette uavhengige organ som kan gjøre egne granskninger av plattformen.

Men hvem og hva vil Facebook prioritere høyest: brukere, annonsører eller fortsatt profittvekst? Er hovedkundene brukerne som ønsker mest mulig personvern eller annonsører som ønsker størst mulig åpenhet og innsyn i brukerdata?

Zuckerberg har selv sagt at «My top priority has always been our social mission of connecting people, building community and bringing the world closer together. Advertisers and developers will never take priority over that as long as I’m running Facebook.» For å bygge tillit, må trolig Zuckerberg ta et tydelig valg mellom brukerne og annonsørene.

Les kommentaren: En politikk for lykke

Et urovekkende signal har kommet fra Facebook i etterkant av høringene som kan påvirke kvaliteten i Facebooks beslutningsprosesser:

Facebook har begrenset datatilgangen til plattformen (via Facebooks programmeringsgrensenitt eller API’et), og vil gi et lite utvalg forskere tilgang til dataene for å undersøke Facebooks rolle i samfunnet.

Det er ingen teknologisk «quick-fix» på Facebooks problemer.

Hensikten er å hindre datatilgangen til eksterne tredjeparter (slik som Cambridge Analytica utnyttet seg av), men også å styrke og bedre kontrollere Facebooks forretningsmodell, som er basert på tilgang til brukerdata.

Flere hundre internasjonale forskere, meg selv inkludert, har nå signert et opprop som kritiserer måten Facebook forholder seg til kritisk og uavhengig forskning. Forskning basert på etiske prinsipper er nødvendig både for å beskytte brukere og for å utvikle evidens-basert forskning om sosiale medier.

Hovedfokuset på teknologien fremfor de sosiale aspektene ved sosiale medier er ett av problemene plattformer som Facebook sliter med. Det er ingen teknologisk «quick-fix» på Facebooks problemer, men humanister og samfunnsviter som følger etiske regelverk, slik de vi har i Norge, må utvikle ny kunnskap om utfordringene i våre digitale nettverksamfunn.

Da må uavhengige forskere få tilgang til Facebooks data.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17 «Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset
Siste nytt
05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01VerdenMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20VerdenSalvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17Norge«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset
Populært