CNN: Trump og Kim møtes trolig i Singapore eller Mongolia

En mann kikker på en TV-sending om Donald Trump (t.v.) og Kim Jong-un i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP/NTB scanpix
En mann kikker på en TV-sending om Donald Trump (t.v.) og Kim Jong-un i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un holdes trolig i Singapore eller Mongolia, ifølge CNN. Oslo og Stockholm kan dermed være ute av dansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump sa fredag at antallet potensielle møtesteder har kokt ned til to eller tre.

Et av de mest aktuelle er Singapore, ifølge kilder med kjennskap til diskusjonene som CNN har snakket med. Dette skal være amerikanernes førstevalg.

Mongolia beskrives også som en mulighet. Men landet anses angivelig for å være mindre ideelt på grunn av beliggenheten.

For dårlige fly?

Tidligere er både Oslo, Stockholm og Helsingfors nevnt som mulige møtesteder. Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho var i forrige måned på besøk i den svenske hovedstaden.

I mai i fjor fant ble det holdt samtaler mellom amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn i Oslo.

Å holde toppmøtet i Europa er imidlertid blitt mindre aktuelt, ifølge CNNs kilder. Årsaken er angivelig at det er usikkert om Nord-Korea har gode nok fly til å frakte Kim så langt.

Mulige møtesteder i Kina og på Koreahalvøya skal også være droppet, av frykt for at de ikke ville blitt oppfattet som tilstrekkelig nøytrale.

– Ikke fått noen forespørsel

Opplysningene om mulige møtesteder er imidlertid ikke bekreftet, og Singapores statsminister Lee Hsien Loong la lørdag en demper på spekulasjonene.

– Vi har ikke fått noen formell invitasjon eller forespørsel fra noen av partene. Dette er noe som må avtales av Nord-Korea og USA, sa Lee.

– Jeg tviler sterkt på om de er blitt enige om noe ennå, la han til.

Viktige toppmøter er blitt holdt i den velstående asiatiske bystaten tidligere. Presidentene i Kina og Taiwan møttes for første gang her i 2015.

Singapore og Nord-Korea har diplomatiske forbindelser, og Nord-Korea har ambassade i byen.

Tente håp

Oppmerksomheten rundt det planlagte møtet mellom Trump og Kim Jong-un er ikke blitt mindre etter toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in.

De tok hverandre i hendene og lovet å jobbe for fred og atomnedrustning – og tente dermed et håp om at krigsfaren på Koreahalvøya kan være over.

Mange kommentatorer er imidlertid skeptiske til forsoningsforsøket.

– Det ble aldri gjort kjent hva Kims tanker om atomnedrustning er, heller ikke hvordan eller når dette vil bli oppnådd. Derfor blir denne avtalen kun sett på som begynnelsen av en lang reise mot atomnedrustning, skriver den sørkoreanske avisa Joongang lørdag.

Personvernpolicy