EU splittet om nye Iran-sanksjoner

EUs utenriksministre var mandag samlet i Luxembourg. Bildet viser Heiko Maas fra Tyskland, Jean-Yves Le Drian fra Frankrike, Boris Johnson fra Storbritannia og Karin Kneissl fra Østerrike. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
EUs utenriksministre var mandag samlet i Luxembourg. Bildet viser Heiko Maas fra Tyskland, Jean-Yves Le Drian fra Frankrike, Boris Johnson fra Storbritannia og Karin Kneissl fra Østerrike. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike, Storbritannia og Tyskland vil blidgjøre USAs president Donald Trump med nye EU-sanksjoner mot iranere. Men flere land stritter imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske, franske og britiske diplomater har de siste dagene vridd armen på kollegaer fra andre medlemsland for å få dem til å gå med på nye sanksjoner mot iranere.

Men flere har motsatt seg forslaget, deriblant Italia, Sverige og Østerrike. Det ble derfor ikke oppnådd enstemmighet da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag.

I stedet skal saken diskuteres videre de nærmeste ukene.

Forslaget om nye straffetiltak har formelt vært begrunnet med Irans innblanding i borgerkrigen i Syria. Men i virkeligheten har de også et helt annet formål, nemlig å få USAs president Donald Trump til å frede atomavtalen som er inngått med Iran.

Tanken har vært at det kan bli lettere for ham å fortsette å støtte avtalen hvis vestlige land går sammen om å stramme inn overfor Iran på andre områder.

Trump har selv varslet en beslutning innen 12. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På europeisk side er bekymringen stor for at han da skal trekke seg fra avtalen. Det kan i verste fall få hele avtaleverket til å rakne.

Mandagens møte i Luxembourg var utenriksministrenes siste mulighet til å diskutere saken ansikt til ansikt før Trumps frist utløper.

Diskusjonene vil nå fortsette på ekspertnivå og ambassadørnivå. Skal et formelt vedtak om sanksjoner komme på plass innen 12. mai, må det skje gjennom en såkalt skriftlig prosedyre.