– 500 hadde symptomer på kjemikalier

Se video: Onsdag slapp syriske myndigheter journalister inn i Øst-Ghouta.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 500 av dem som oppsøkte helsestasjoner etter angrepet mot Douma i Syria lørdag hadde symptomer som stemmer overens med å ha blitt utsatt for giftige kjemikaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mer enn 70 som hadde søkt tilflukt i kjellere har ifølge rapporter omkommet, 43 av dødsfallene er knyttet til symptomer som stemmer overens med å ha blitt utsatt for svært kraftige kjemikalier», skriver WHO i en uttalelse onsdag.

Et barn får behandling i Douma etter det mistenkte kjemiske angrepet, bildet er tatt lørdag 7. april. Scanpix/Reuters.
Et barn får behandling i Douma etter det mistenkte kjemiske angrepet, bildet er tatt lørdag 7. april. Scanpix/Reuters.

– Selv om vi ikke kan bekrefte hva som skjedde lørdag natt er det igjen klart at barn har blitt drept og skadd i hensynsløse angrep. Våre partnerorganisasjoner rapporterer at de hjelper barn som ble kvalt, skummet ved munnen og hadde kramper. Situasjonen var kaotisk, sier Redd Barnas landdirektør i Syria, Sonia Khush, i en pressemelding.

Striden raser denne uken mellom stormaktene i FNs sikkerhetsråd. Hva skjedde egentlig i Douma lørdag, og hvem som sto bak? Russland, en nær alliert av det syriske regimet, avviser at det ble brukt kjemiske våpen.

– Internasjonale etterforskere må få komme inn i Douma for å granske de mistenkte kjemiske angrepene. Vi kan ikke tillate at nedslaktningen av barn på alle sider i den syriske konflikten får fortsette uhindret, sier Khush i Redd Barna.

Les også: Macron: – Eventuelle angrep i Syria vil ramme kjemiske våpen

USA vurderer angrep

USAs FN-ambassadør Nikki Haley stemmer for veto mot det russiske resolusjonsutkastet om gransking av det antatte giftangrepet i Syria. Foto fra tirsdag 10. april. Scanpix/AFP.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley stemmer for veto mot det russiske resolusjonsutkastet om gransking av det antatte giftangrepet i Syria. Foto fra tirsdag 10. april. Scanpix/AFP.

USA og allierte land vurderer nå angrep mot det syriske regimet som svar på det antatte klorgassangrepet, som tok livet av flere titalls innbyggere i den opprørskontrollerte byen. Regjeringslojale styrker begynte sin offensiv mot Øst-Ghouta i februar. Mer enn 1700 sivile er rapportert å ha mistet livet. Men islamistkoalisjonen Jaysh al-Islam holder fortsatt stand i Douma.

Mer enn 500 pasienter ble i helgen brakt til klinikker med symptomer på at de hadde blitt eksponert for kjemikalier. Pasienter hadde pustebesvær, blå hud eller lepper, skum fra munnvikene, etseskader på hornhinner, og utsondret en klorlignende duft, het det i en uttalelse fra Syrias sivilforsvar og det syrisk-amerikanske medisinske samfunn.

Les også: USA og Russland stanset hverandres Syria-resolusjoner

– Må få adgang til skadde

– WHO krever uhindret adgang til området for å behandle de rammede, vurdere helsevirkningene og gi et tilbud om helsetjenester, sier WHOs visedirektør for kriseberedskap, Peter Salama, i uttalelsen.

FNs bistandsorganisasjoner har ikke adgang til størsteparten av enklaven Øst-Ghouta, inkludert Douma by der angrepet skal ha skjedd. Den syriske regjeringen har avvist ansvar for angrepet, og sier det er «fabrikkert». Syriske opposisjonelle, redningsarbeidere og akuttleger sier ifølge BBC News at over 40 personer ble drept lørdag, i det antatte giftgassangrepet. Flere dusin ble også drept av konvensjonelle våpen i et intens bombardement før det antatte kjemiske angrepet. Aktivister fra Violations Documentation Center melder at syrisk flyvåpen i helgen gjennomførte to separate angrep med bomber antatt å inneholde kjemiske substanser.

Les også: Stoltenberg: NATO er i dialog med USA om Syria

Nær hovedstaden

Douma er den siste byen i regionen Øst-Ghouta kontrollert av opprørsgrupper, og ligger nær hovedstaden Damaskus.

Medlemmer av den islamistiske milits-koalisjonen Jaish al-Islam og deres familier flykter fra den tidligere opprørsbastionen Douma, tirsdag 10. april. Scanpix/AFP.
Medlemmer av den islamistiske milits-koalisjonen Jaish al-Islam og deres familier flykter fra den tidligere opprørsbastionen Douma, tirsdag 10. april. Scanpix/AFP.

– Barna i Øst-Ghouta har allerede lidd gjennom fem års beleiring og vold. De har blitt nektet utdanning, mat, helsetjenester og blitt tvunget til å sove månedsvis i kjellere til vern mot angrepene, sier landdirektør Khush i Redd Barna.

Organisasjonen krever at den landsomfattende våpenhvilen vedtatt av FNs Sikkerhetsråd i februar må tre i kraft umiddelbart, og at FN og Den internasjonale røde kors-komiteen umiddelbart får adgang til alle deler av Øst-Ghouta.

USAs president Donal Trump møtte mediene før et møte med landets militære ledelse i Det hvite hus 9. april 2018. Trump sa han «i løpet av de nærmeste dagene» vil fatte en avgjørelse om eventuelle militære reaksjoner etter helgens hendelser i Douma. Scanpix/EPA.
USAs president Donal Trump møtte mediene før et møte med landets militære ledelse i Det hvite hus 9. april 2018. Trump sa han «i løpet av de nærmeste dagene» vil fatte en avgjørelse om eventuelle militære reaksjoner etter helgens hendelser i Douma. Scanpix/EPA.

Etter månedsvis med intense kamper har både internt fordrevne sivile og dem som har valgt å bli i sine hjem akutt behov for humanitær støtte.

Les også: Advarselen fra Eurocontrol: Norske flygninger kan bli berørt

Da Trump brukte krysserraketter

Siden 2012 har det sporadisk blitt rapportert om bruk av kjemiske våpen i Syria-krigen. I april 2017 skjøt USA 57 krysserraketter fra et marinefartøy i Middelhavet mot den syriske militærbasen Shayrat, som svar på det de hevdet var regimets bruk av kjemiske våpen i angrep mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun. Det var den første amerikanske militæraksjonen mot det syriske regimet siden borgerkrigen startet.

Om helgens angrep uttalte USAs president Donald Trump tirsdag:

– Vi kommer med en avgjørelse på hva vi skal gjøre med tanke på det grusomme angrepet i nærheten av Damaskus, og det kommer til å bli kraftig, sa presidenten.

Les også: Russland advarer om at amerikanske missiler mot Syria kan bli skutt ned

Bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria

 • Den væpnede konflikten i Syria brøt ut i mars 2011.
 • 23. juli 2012: Syriske myndigheter innrømmer for første gang å ha kjemiske våpen og truer med å bruke dem om vestlige land griper inn i krigen.
 • 21. august 2013: Flere hundre mennesker blir drept i kjemiske angrep øst og sørvest for Damaskus. Opprørerne anklager regimet, som benekter å stå bak. Amerikanske etterretningskilder konkluderer med at regimet står bak og at 1.429 mennesker ble drept, blant dem 426 barn.
 • 14. september 2013: USA og Russland inngår en avtale om at regimet i Syria må gi fra seg sine kjemiske våpen innen sommeren 2014.
 • 16. september 2013: FN konkluderer med at giftgassen sarin ble bruk i angrepet i august.
 • 10. september 2014: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier at klorgass er blitt brukt i Idlib-provinsen etter at regjeringshæren skulle ha gitt opp sine kjemiske våpen.
 • 7. august 2015: FNs sikkerhetsråd oppretter et ekspertpanel for å granske bruken av klorgass i Syria. USA, Storbritannia og Frankrike anklager regimet, men Russland sier det ikke finnes bevis.
 • 25. august 2015: Opprørere hevder å ha bevis for bruk av giftgass i angrep mot deres områder i Aleppo. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) sier de har behandlet ofre for giftgass i Aleppo. En FN-gransking i 2016 legger ansvaret på IS.
 • 2. august 2016: Den syriske eksilgruppen Observatory for Human Rights melder om nye giftgassangrep i Aleppo.
 • 21. oktober 2016: En FN-ledet gransking av ni gassangrep gir regimet ansvaret for tre og IS for et angrep. Russland avviser anklagene mot regimet.
 • 28. februar 2017: Russland og Kina legger ned veto mot en FN-resolusjon som ville innføre nye sanksjoner mot regimet på grunn av bruk av kjemiske våpen.
 • 3. mars 2017: OPCW opplyser at de gransker ytterligere åtte angivelige gassangrep som skal ha funnet sted siden nyttår.
 • 4. april 2017: Minst 86 mennesker ble ifølge eksilgruppen SOHR drept i et flyangrep mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. FN-rapport konkluderte i oktober med at det var det syriske regimet som sto bak gassangrepet. Etter dette la Russland ned veto i Sikkerhetsrådet mot å videreføre granskningen av bruken av kjemiske våpen i Syria.
 • Januar 2018: Det meldes om flere kjemiske angrep i det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta utenfor Damaskus.
 • 7. april 2018: Et kjemisk angrep i byen Douma i Øst-Ghouta skal ha tatt opp mot 100 liv. USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har reagert kraftig på meldingene.
 • Siden 2012 har det funnet sted minst 130 ulike angrep med kjemiske våpen i Syria, ifølge franske anslag.

(Kilde: AFP, NTB)

Les også:

Raseri etter påstått kjemisk angrep i Syria

Øvrige kilder: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:25 Person slått bevisstløs på utested i Bergen03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Asias børser solid opp etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Adresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk
Siste nytt
03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:25NorgePerson slått bevisstløs på utested i Bergen03:08NorgeLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53VerdenAsias børser solid opp etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51NorgeAdresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk
Populært