Meny

Valget er i gang i Aserbajdsjan

President Ilham Alijev avla stemme i hovedstaden Baku onsdag morgen. Det er ventet at han utvider sine 15 år ved makten med sju nye år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Valglokalene har åpnet i oljerike Aserbajdsjan, der regimets sittende president Ilham Alijev er ventet å vinne som følge av at opposisjonen boikotter valget.

Alijev er ventet å forlenge sine 15 år ved makten med sju nye år. Han tiltrådte i 2003 da han overtok etter sin far. De siste meningsmålingene gir Alijev en oppslutning på over 80 prosent.

Valget skulle ha funnet sted til høsten, men ble framskyndet til 11. april. Beslutningen ble tatt fordi myndighetene vil være opptatt med en rekke store arrangementer senere i år, er forklaringen.

Opposisjonen kunngjorde, da framskyndelsen ble varslet i februar, at den oppfordrer velgerne til å boikotte valget. Jamil Hasanli, som leder den fremste opposisjonsbevegelsen, Nasjonalrådet for demokratiske krefter, kalte beslutningen om å framskynde datoen «en hån mot valget».

– Alle tidligere valg i Aserbajdsjan er blitt forfalsket og gjennomført med åpenbare brudd på valgloven. Dette valget blir ikke noe unntak, sier en annen opposisjonsleder, Natig Jafarli, som representerer Den alternative republikanske bevegelsen.

Utenriksdepartementets talsmann Hikmet Hajijev mener det ikke er grunn til bekymring.

– Alle kandidater nyter godt av like rettigheter og muligheter, sier han til AFP.

– Aserbajdsjan er på en stø og irreversibel vei mot demokratisk utvikling. Et fritt, åpent og gjennomsiktig miljø er på plass rundt presidentvalget, sier han.

(©NTB)

Populært