Meny

Löfven talte om samhold da Sverige mintes terrorofre

Kronprinsesse Victoria tørker tårene på minnekonsert i Kungsträdgården. Ved siden av henne satt prins Daniel. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven snakket om fellesskap og samhold da Sverige lørdag mintes de fem ofrene for terrorangrepet i Stockholm for ett år siden.

– Det var en dag da manges liv ble endret. Mange bærer på lyder, lukter og bilder som har festet seg, sa sogneprest Anika Millde da hun innledet minnegudstjenesten i Adolf Fredriks kirke lørdag.

Blant dem som var til stede, var det svenske kongeparet og statsminister Stefan Löfven.

– Dette er en dag for å vise respekt og minnes, men også for å huske at lyset er sterkere enn mørket, at kjærligheten er større enn hatet, sa Löfven etter gudstjenesten.

Minnekonserter

Statsministeren talte også på en minnekonsert i Kungsträdgården som ble holdt senere på dagen.

– Da samfunnet vårt var som svakest, var samholdet sterkest. Det er det som blir stående, og det er det som gir mening, sa statsministeren.

Andre som sto på scenen var Lars Winnerbäck, Malena Ernman og Stephen Simmonds sto på scenen.

I Kulturhuset Stadsteatern ble det holdt en egen minnekonsert for elleve år gamle Ebba Åkerlund. Blant andre artistene som sto på scenen her var Lisa Ajax, Nano og Janne Schaffer.

Kapret lastebil

Fem personer ble drept og ti fikk alvorlige skader da den 40 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov kapret en lastebil, kjørte ned den travle gågaten og rett inn i en butikkfasade i Drottninggatan 7. april i fjor.

Inne i lastebilen ble det funnet en hjemmelaget sprengladning som Akilov ikke lyktes med å detonere. 40-åringen ble pågrepet seks timer senere, og han har erkjent å ha begått en terrorhandling.

Uklar tilknytning

Før angrepet sverget Akilov troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og truet med å drepe «vantro». IS har imidlertid ikke tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, og det kan derfor virke som om han handlet på egen hånd.

Et medvirkende motiv kan ha vært at den 40 år gamle bygningsarbeideren hadde fått avslag på sin søknad om asyl i Sverige, og at han derfor skulle utvises fra landet.

Under rettssaken, som ble innledet 13. februar, har Akilov gitt uttrykk for skuffelse over at IS ikke har publisert kunngjøringer eller videoer om angrepet, slik han hadde håpet. Dom i saken vil trolig først falle i juni.

(©NTB)

Populært