Meny

Mange ugyldige stemmer i valget i Egypt

En gjennomsiktig stemmeurne i den egyptiske landsbyen Kerdasa. Antall ugyldige stemmer utgjorde hele 7,27 prosent av det totale antall stemmer, noe som tyder på at mange med vilje brukte valget som en anledning til å protestere mot president Abdel Fattah al-Sisi eller valget som sådan. Foto: Nariman El-Mofty, / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hele 1,76 millioner stemmesedler var ugyldige under valget i Egypt. Det kan tyde på at mange brukte valget som en anledning til å protestere mot regimet.

Det var aldri noen tvil om at president Abdel Fattah al-Sisi kom til å vinne valget, som ble holdt over flere dager i forrige uke. Han endte ifølge offisielle tall opp med 97 prosent av stemmene, noe som sikret ham en ny fireårsperiode ved makten.

Hans eneste utfordrer, den relativt ukjente Moussa Mustafa Moussa, hadde knapt noen valgkamp, og endte med å få 656.534 stemmer, en oppslutning på 2,92 prosent.

Moussa ble grundig slått av de 1,76 millioner ugyldige stemmene, som utgjorde 7,27 prosent av antall stemmer. På mange av stemmesedlene var det skrevet navn på kandidater som ikke fikk lov til å delta, og enkelte hadde også krysset ut begge kandidatene for å stemme på den populære egyptiske fotballspilleren Mohamed Salah, skriver The Economist.

Samtidig var valgdeltakelsen på kun 41 prosent, ifølge valgkommisjonen.

Generalen Abdel Fattah al-Sisi tok makten i 2014 etter å ha avsatt den demokratisk valgte moderate islamisten Mohamed Mursi.

Opposisjonen i landet har beskrevet årets presidentvalg som en farse. Flere politikere ønsket opprinnelig å utfordre Sisi, men alle unntatt Moussa ble enten underkjent av valgkommisjonen, pågrepet eller presset til å trekke seg.

(©NTB)

Populært