Meny

Russland sier nervegiftpåstanden mot Sverige var gjetning

Russlands ambassadør til Sverige sier antydningen om at nervegift av typen Novitsjok kan ha kommet fra Sverige var en spekulasjon og ikke en beskyldning.

Ambassadør Viktor Tatarintsev var kalt inn på teppet av Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Han skulle forklare Moskvas påstand om at Sverige, Slovakia, Tsjekkia og Storbritannia var de mest sannsynlige kildene for nervegiften Novitsjok, som ble brukt i angrepet mot eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. mars.

– Det var bare en kommentar, en gjetning, ikke en offisiell forklaring, sa Tatarintsev om det russiske utenriksdepartementets uttalelse til Expressen etter møtet med Wallström.

To til tre uker

Mandag ankom eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) Storbritannia for å ta prøver av nervegiften. Prøvene vil bli sendt til organisasjonens hovedlaboratorium i Haag og deretter til utpekte laboratorier for analyse.

OPCW-direktør Ahmet Uzumcu var i New York for å møte FNs sikkerhetsråd og snakke om kjemiske våpen i Syria, men var også innom nervegiftangrepet under det lukkede møtet.

– Det vil ta to til tre uker for å fullføre analysen, sa Uzumcu.

Tilstanden er fortsatt kritisk for Skripal og hans datter, som ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury.

Diplomater utvist

Storbritannias statsminister Theresa May har allerede fastslått at angrepet ble utført ved hjelp av Novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen mot slutten av den kalde krigen. EU har bedt Russland om å gi OPCW fullt innsyn i det russiske Novitsjok-programmet.

Russland nekter innblanding.

Theresa May har reagert på giftangrepet ved å utvise 23 russiske diplomater fra Storbritannia. I tillegg har hun suspendert viktige kontrakter og kunngjort at Storbritannia vil boikotte fotball-VM i Russland i sommer.

Russland har svart ved å utvise 23 britiske diplomater.

(©NTB)

Populært