Nordkoreansk diplomat på vei til Finland

En TV-skjerm i Seoul viser bilder av president Donald Trump, Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
En TV-skjerm i Seoul viser bilder av president Donald Trump, Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen har Nord-Koreas utenriksminister forhandlet med svenske diplomater i Stockholm. Løslatelse av tre amerikanske fanger var et av temaene, ifølge CNN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre fangene Kim Hak-dong, Kim Sang-duk og Kim Dong Chul sitter alle fengslet i Nord-Korea, og skal ha vært høyt prioritert fra svenskenes side, skriver CNN.

Kanalen viser til ikke navngitte kilder. Disse hevder at Sverige ikke stilte noe ultimatum overfor utenriksminister Ri Yong-ho, men at de tre amerikanerne også ble diskutert i januar.

Erik Wikensjö, talsperson for Sveriges utenriksminister Margot Wallström, vil ikke gå inn på detaljer i forbindelse med samtalene med Nord-Korea.

Samtalene i Sverige kommer samme helg som den nordkoreanske diplomaten Choe Kan-il besøkte Finland, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Han ville ikke uttale seg til pressen da han mellomlandet i Beijing.

Partene i Finland skal ifølge Yle forhandle om en kjernefysisk nedrusting på Korea-halvøya og andre følsomme temaer, som fengslingen av flere amerikanere i Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det finske utenriksdepartementet har tonet ned møtet og framholder at det ikke kommer til å foregå noen politiske forhandlinger, og at deltakerne ikke er høytstående diplomater.

Tidligere i år ble Nord-Korea og Sør-Korea enige om å holde et toppmøte i løpet av våren, og rett etter sa USAs president Donald Trump ja til å møte Nord-Koreas president Kim Jong-un.