Meny

Tillerson: Langt unna forhandlinger med Nord-Korea

USAs utenriksminister Rex Tillerson innledet onsdag en seksdagers rundtur i Afrika. Første stopp var Addis Abeba, Etiopias hovedstad. Foto: Jonathan Ernst / AP
USAs utenriksminister Rex Tillerson mener det muligens har kommet positive tegn fra Nord-Korea, men at det fortsatt er langt igjen til forhandlinger.

Tillerson kom med uttalelsen under et besøk i Etiopia torsdag. Han sa også at Sør-Korea holder USA informert om samtalene som sørkoreanske tjenestemenn har med Nord-Korea, og at USA gir innspill til Sør-Korea.

– USA må være veldig klarsynt og realistisk, framholder Tillerson, som understreker at første skritt er samtaler, ikke forhandlinger.

Han sa også at det bør holdes «samtaler om samtalene», og at han ikke er sikker på om betingelsene er til stede for forhandlinger om Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Tidligere i uka besøkte en sørkoreansk delegasjon Nord-Korea. Vel tilbake i Seoul meldte delegasjonen at den nordkoreanske lederen Kim Jong-un er villig til å diskutere en mulig atomnedrustning på Koreahalvøya med USA. Hvis USA går med på samtaler, lover Nord-Korea å innstille alle tester av atomvåpen og raketter.

Det er også planlagt et toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in i slutten av april.

I Etiopia møtte Tillerson blant annet lederen for Den afrikanske union (AU), Moussa Faki Mahamat. De to diskuterte blant annet USAs fortsatte støtte til kampen mot ytterliggående islamister i Somalia, der USA har trappet opp droneangrepene mot al-Shabaab. Tillerson skal ikke ha gitt noen nye løfter.

Han skrøt imidlertid av AU-styrken som er utplassert i det krigsherjede landet.

– Vi har ennå ikke vunnet slaget i Somalia, og vi må fortsette, sa han.

Populært