Skoleangriper i Florida drepte 17 på seks minutter

Torsdag kveld samlet seg nærmere 1.000 personer seg utenfor skolen i Parkland i Florida i sorg etter skolemassakren. Mange av dem krever også mer våpenkontroll i USA.
Torsdag kveld samlet seg nærmere 1.000 personer seg utenfor skolen i Parkland i Florida i sorg etter skolemassakren. Mange av dem krever også mer våpenkontroll i USA. Foto: Gerald Herbert / AP

19 år gamle Nikolas Cruz brukte bare seks minutter på å skyte og drepe 17 elever og ansatte ved skolen i Parkland i Florida, viser politiets tidslinje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iført mørke klær og hatt og utstyrt med en duffelbag og ryggsekk hoppet den tidligere studenten ut av en Uber-drosje og gikk med bestemte skritt inn i skolebygningen. Der tok han ut et halvautomatisk gevær, pepret fire klasserom med kuler, løp opp til andre etasje der han skjøt og drepte en person, før han løp videre til tredje etasje.

Skjøt på flyktende elever

Der ble han i tre minutter før han slapp fra seg ryggsekken og geværet, løp ned trappa og blandet seg med panikkslagne elever på flukt ut av bygget, ifølge en rapport fra myndighetene i Florida. Da hadde det gått i alt seks minutter.

Florida-senator Bill Galvano, som har besøkt skolen, sier at 19-åringen også skal ha forsøkt å skyte ned flyktende elever gjennom vinduene i tredje etasje, men kulene gikk ikke gjennom glasset. Ifølge politiet prøvde han ikke å åpne vinduene, noe som ikke ville vært vanskelig.

– Takk Gud for at han ikke gjorde det, sier Galvano.

President Donald Trump sa torsdag at han vil dra til Parkland en av de neste dagene for å møte ofrenes familier og lokale tjenestemenn. Etter planen skal Trump tilbringe helgen på sin private klubb i Palm Beach i Florida.

14 elever blant ofrene

14 av ofrene var elever ved skolen, mens tre var ansatte, blant dem geografilæreren Scott Beigel og fotballtreneren Aaron Feis.

Begge to ble drept da de prøvde å beskytte elever mot gjerningsmannen, forteller vitner. De drepte var mellom 14 og 49 år gamle.

En av de drepte elevene var 17 år gamle Nicholas Dworet. For én uke siden fikk han et svømmestipend ved universitetet i Indianapolis, og hadde store drømmer for framtiden.

En annen var Gina Montalto, (14), som gikk i første klasse på skolen.

– Hun var en smart, kjærlig, omtenksom og sterk jente som lyste opp alle rommene hun kom inn i, skriver moren, Jennifer Montalto, på Facebook.

17 år gamle Joaquin Oliver ble også drept. Han ble amerikansk statsborger under en seremoni for bare ett år siden. Han flyttet fra Venezuela til USA da han var tre år gammel.

Også skolens idrettsleder Chris Hixon ble drept i angrepet, som skal være det tredje verste angrepet i moderne amerikansk historie.

Kritiserer våpenlov

Torsdag kveld samlet minst 1.000 personer seg utenfor Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, mange av dem holdt plakater med krav om mer våpenkontroll.

«Barn trenger ikke våpen», het det på en av plakatene, mens mange ropte taktfast «ingen flere våpen! Ingen flere våpen».

Trass i at ingen land har flere skoleskytinger enn USA, er strengere våpenkontroll et ømtålig tema. USAs grunnlov gir folk rett til å eie og bære våpen for å beskytte seg selv.

Innflytelsesrike The National Rifle Association (NRA) har kjempet hardt imot ethvert forsøk på mer kontroll, mens de som vil ha strengere reguleringer, har vanskelig for å nå igjennom i det politiske systemet, ifølge førsteemanusis i amerikansk historie ved Universitetet i Oslo, Douglas Rossinow.

– Folk som ikke vil ha reguleringer for å eie våpen, kommer ikke til å overbevises om at det er galt, uansett hvor mange skytemassakrer det er i USA. Løsningen deres er alltid å få mer våpen, sier Rossinow til Dagbladet.

– Det kommer ikke til å ta lang tid før de sier at skolebarn skal ha våpen på skolen slik at de kan beskytte seg mot folk som skyter mot skolene, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært