President Duterte lover hjelp til tusener som har flyktet fra vulkanutbrudd

President Duterte lover hjelp til de nesten 82.000 menneskene som har flyktet fra utbruddet til mayon-vulkanen. Foto: Bullit Marquez/AP/NTB scanpix
President Duterte lover hjelp til de nesten 82.000 menneskene som har flyktet fra utbruddet til mayon-vulkanen. Foto: Bullit Marquez/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Duterte lover hjelp til de mange tusen som har måttet flykte fra vulkanutbrudd i Albay-provinsen, 330 kilometer sør for Manila.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten har foreløpig bevilget vel 3,2 millioner kroner til mat og helsetiltak for de rundt 90.000 innbyggerne som har forlatt sine hjem. Mandag besøkte han provinsen som er rammet av utbruddet.

Lokale myndigheter frykter at de provisoriske leirene som er opprettet, vil bli fullstendig sprengt. Det er anslått at de evakuerte ikke får flytte tilbake før om minst en måned. Myndighetene har trukket opp en 9 kilometer bred forbudssone rundt hele fjellet og alle innenfor er evakuert.

Sanitærsituasjonen er svært dårlig i leirene.

– Vi mangler over 1.200 toaletter. I dag er det 200 personer per toalett, og dette er et helseproblem, sier guvernøren i Albey-provinsen.

Mayon-vulkanen har spydd ut aske og lava siden 13. januar. Røykskyen stekker seg 5 kilometer opp i lufta. Utbruddet har ført til masseevakuering fra tre større og seks mindre byer ved foten av fjellet. Et sammenhengende regn gjennom helgen har utløst flere leirskred.

Renato Solidum ved Filippinenes nasjonale seismologiske senter sier at aktiviteten ikke er så intens som i forrige uke. Den holder seg på nivå 4, hvilket betyr at et katastrofalt utbrudd fortsatt er mulig.